Партньор на Проватон
 Красен Кралев платил авансово 21 млн. лв. за 26 физкултурни салона

Красен Кралев платил авансово 21 млн. лв. за 26 физкултурни салона

Сподели в

Нито един обект обаче не се строи…

Малко над 21 милиона лева са изплатени авансово от спортното министерство за изграждането на 26 физкултурни салона през декември 2020 година. Но строителството на нито един от тях все още не е започнало. Поредното разкритие за финансови схеми във ведомството направи министър Андрей Кузманов на пресконференция.

За въпросните спортни съоръжения няма нито виза за проектиране, нито разрешение на строеж, не са избрани и надзорните фирми. Но парите са платени 100% авансово.

Кузманов вече е сезирал компетентните органи по случая, още утре в министерството ще започне одит на Сметната палата.

Средствата за ремонта и изграждането на физкултурните салони са отпуснати с решение на правителството на Бойко Борисов през февруари 2020 г. Договорите с компаниите са сключени през декември 2020 г. с аргумента да не бъдат загубени парите, каза Кузманов.

Въпреки че в договорите е записано, че средствата ще се изплащат поетапно, те са платени авансово накуп. Така по 26 договора са изплатени общо 21 771 428 лева, разказа още министърът.

Стана ясно още, че част от фирмите са собственост на едни и същи лица. За изпълнението на договорите не се искала банкова гаранция, а застрахователна полица, което също е странно, добави Кузманов.

Нещо повече в същия ден, в който договорите са подписани, е подписан и анекс към тях. Застрахователната полица обаче не е прикрепена към анекса. Това според Кузманов означава, че държавата няма как да си вземе парите от застрахователя, ако изпълнителят не изпълни обекта.

Нито един обект към момента не е започнат, каза Кузманов. Причината е, че няма избрани компании за строителен надзор. По тази причина спортното министерство сега е пуснало поръчка за избор на надзорни фирми.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *