Партньор на Проватон
 Половин минута за рестарт

Половин минута за рестарт

Сподели в

Лайв коучът Крис Бейли, споделя в блога си проста техника за успешно преминаване от една дейност към друга

Дишаме непрекъснато, но рядко мислим за това. И все пак дишането определя дали сме тревожни или спокойни, напрегнати или отпуснати (да не говорим за факта, че ни поддържа живи). Използването на силата на дъха ви е една от най-простите и ефективни техники за постигане на психическо и физическо благосъстояние.

Това ни води до една от любимите ми нови тактики за продуктивност: следващият път, когато превключвате между проекти и срещи или се връщате към работата си, след като отговорите на имейл, направете три дълбоки вдишвания.

Това е всичко.

Тази половин минута помага на съзнанието ви да се рестартира и да се съсредоточи върху следващата задача. Тази тактика също помага да се изчисти съзнанието от „остатъчно внимание“ – термин, измислен от професора от университета във Вашингтон Софи Лерой, който се отнася до фрагменти от предишна задача, оставащи в паметта ви след преминаване към друга дейност. Ако прескочите от задача А на задача Б, умът ви все още ще мисли за предишната задача, като ви пречи да се потопите напълно в текущата задача. Това явление е само една от причините, поради която многозадачността намалява нашата ефективност.

Трикратното вдишване между задачите ще ви помогне да изчистите следите от това остатъчно внимание. Мислете за това като за вид психическо почистване, така, както почистваме масата преди вяско следващо хранене.

Имат ли значения начините, по които правим прочистващите вдишвания? Те могат да бъдат просто три дълбоки вдишвания, независимо с каква продължителност, но бихте могли да пробвате и няколко различни техники.

“Дишане в кутия” – техника за задържане на вдишването и издишването. При нея се редуват четири секунди за вдишване, след това четири секунди задържане и четири секунди за издишване. Упражнението се повтаря три пъти, а асоциацията с кутията е, че все едно  изграждате кутия с дъха, където дължината на „стените“ е четири секунди.

Друг вариант е дихателната техника “4-7-8”, при която вдишвате за четири секунди, задържате дъха си за седем секунди и издишвате за осем секунди. Този модел се препоръчва за  намаляване на тревожността и помага при проблеми със запсиването вечер.

Последният вариант, който трябва да опитате, е техниката на дишане 5-5-5. Изследванията показват, че ритъмът на вдишване и издишване от 5,5 секунди е оптималната дихателна честота за постигане на по-висока вариабилност на сърдечната честота, което от своя страна е свързано с подобряване на физическо и психическо благосъстояние.

Три дълбоки вдишвания е проста, ефективна и напълно безплатна техника, която ще отнеме по-малко от минута, дори ако правите много дълги вдишвания. Опитайте следващия път, когато почувствате, че умът ви отчаяно от тема в тема.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *