Партньор на Проватон
 Защо черно-бялото мислене ни вреди? И как да се разделим с него?

Защо черно-бялото мислене ни вреди? И как да се разделим с него?

Сподели в

Гледате ли на света в черно и бяло? Чувствате ли, че нещата са всичко или нищо? Склонни ли сте да вземате бързи решения? Животът обаче има много нюанси и варианти!

Категорична простота

Така наричат понякога мисленето в стил: или/или. Проблемът с него е, че приемането само на бялото и черното ни лишава от богатите нюанси на сивото в нашите семейни отношения, приятелства и професионален живот и влияе (негативно) на нашето благосъстояние.

Дихотомии и дефиниции

Черно-бялото или дихотомичното мислене се случва, когато свеждаме преживявания, срещи или събития до прости опозиции или двоични файлове. Разбъркаността, неизказаността и контекстът отсъстват напълно.

Опростяването има смисъл – понякога

Предвид сложността на нашия собствен, индивидуален живот и на съществуването ни в общности, както и в света като цяло, не е чудно, че опитваме да гравитираме към по-опростени начини да сегментираме и осмислим случващото се в света.

Би било погрешно да отхвърляте опростяването. Черно-бялото мислене всъщност е необходима отправна точка за всяко мислене. Изследвания показват, че дихотомичният модел може да бъде полезен за бързо вземане на решения.

Изкривяванията на двуполюсния модел

Докато черно-бялото мислене има смисъл до някаква степен – за лекота, краткост и категоризация – ако то се задълбочи, вече не е безпроблемно. Черно-бялото мислене се счита за едно от 10-те когнитивни изкривявания.

Изкривяването говори за непропорционална гледна точка – да виждаш нещата в крайности. Преживяванията стават или всички добри, или всички лоши. Когато човек има тази склонност, рядко е в състояние да възприема и двете страни на проблема.

Тази смесица между бяло и черно

Какво е „сивото“ мислене тогава? И като се има предвид неговата „бъркотия“, защо е важно то? „Сивото“ мислене е свързано с виждането на дадена ситуация и от двете й страни. Този вид претегляне на даден проблем може да доведе до по-добра оценка на слабостите, силните страни и вероятните резултати. С други думи, този вид мислене допринася за по-балансирано оценяване на ситуация или отношения.

Опасни дихотомии

Опасността от черно-бялото мислене е, че може да засили песимистичния мироглед. Двуполюсното мислене е най-често неточна оценка на ситуацията. Нещо повече, един дихотомен светоглед може да влоши клиничната депресия.

Последните изследвания показват също, че черно-бялото мислене може да доведе до по-големи случаи на агресия, импулсивност и враждебност. Казано по-просто, бивалентното мислене може да породи погрешни възприятия и неправилни интерпретации на събитията.

Тези погрешни схващания и погрешни тълкувания на дихотомния подход могат, неочаквано, да окажат отрицателно въздействие върху нашите семейни връзки, приятелства, работни взаимоотношения и по-широки ангажименти в общността.

* Семейството

Черно-бялото мислене може да попречи на правенето на необходимите компромиси.

* Приятелите

Тази двустранност може да доведе до нереални очаквания или до несправедливи преценки.

* Работата

Дихотомизирането може да навреди на необходимата хармония за работа в екип. Хората са сложни и не могат лесно да попаднат в такива категории като умни или глупави, добри или лоши.

* Общността

В нашия обществен, социален или политически живот бинарното мислене може да доведе до вредно свръх опростяване и дори до предразсъдъци.

Преодоляване на опростяването

Влиянието на черно-бялото мислене върху емоционалното благополучие може да бъде значително. Това изкривено мислене може да бъде придружено от прекомерно генерализиране, склонност към драматизиране и прибързани заключения.

За да се освободим от черно-бялото мислене и да прегърнем безпорядъка на сивото мислене, се препоръчва да проучим защо смятаме, че се случват определени неща и да си дадем сметка за изкривяването. Понякога е необходима и подкрепа от специалист.

Работата на терапевта е да предизвиква тези изкривени познания с доказателства, за които клиентът разполага, но не осъзнава активно.

Черно-бялото мислене ни дърпа назад

Опасността не е самото черно-бяло мислене, а провалът на въображението. В стремежа си към бързи решения виждаме лекотата на черно-бялото мислене като крайна точка, а не като необходимата отправна точка в търсенето на повече цвят.

И така, ние се задоволяваме с прости въпроси, които се поддават на подредените пакети с черно-бели отговори и избягваме по-трудните, но в крайна сметка по-важните въпроси, които опровергават тези подредени модели.

Компромис с творческото мислене

Именно в сивото – понякога мътно, категоризирано и пълно с компромиси се крие основно творческото ни мислене. Често творческите решения се появяват, когато не ограничаваме мисленето си в модели. Точно тогава имаме „аха“ моменти. Сивите зони са от решаващо значение за тези „аха“ моменти!

Полезни съвети

Опитайте тези съвети, ако черно-бялото мислене пречи на вашите взаимоотношения.

* Имайте предвид възможните дългосрочни ползи от разрешаването на конфликт. Ако връзката ви е по-важна от даден спор, помислете как можете да преосмислите вижданията си – да се срещнете някъде по средата на пътя – за да поддържате връзката си;

* Признайте, че другият човек също може да има представа за разрешаването на проблем, с което да подобри качеството ви на живот – и на двамата. Опитайте поне да разгледате безпристрастно инеговата перспектива;

* Не забравяйте, че компромисът ще засегне някои, но не всички от вашите възгледи;

* Помислете за възможността и двамата, които сте замесени в тази ситуация, да давате всичко възможно от себе си, следвайки своите убеждения и ценности и че и двамата имате добри намерения.

* Това, че сте гъвкави този път, ще ви помогне следващия път, когато попаднете в трудна ситуация с този човек. Ако отношенията са важни за вас и искате да са дългосрочни, задайте тон на взаимност, не категоризирайте просто в бяло и черно.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *