Партньор на Проватон
 Пет противоотрови срещу завистта

Пет противоотрови срещу завистта

Сподели в

Малцина са готови да си признаят, че понякога изпитват черна завист, защото това чувство не ни представя в най-добра светлина, а и най-честите му спътници са злоба, гняв, враждебност. Но пък, щом сте видели това„чудовище“ в себе си, вие всъщност сте получили ипървата ваксина срещу токсичните му ефекти

Животът не спира да ни напомня,че има неща, които ни липсват и затова ни праща сигнали чрез други хора. Все ще се намери някой по-успешен, по-талантлив, по-привлекателен. Някой, който е успял да стигне по-близо до целта от нас.

Сблъскваме се с тези хора всеки ден – те можеда са наши приятели, роднини или колеги. Понякога след среща с тях усещаме горчилка или в очите ни припламва зло огънче – резултат от известната ни инжекциязавист.

Обикновено определяме завистта като силно желание да се притежава нещо, което някой друг има. Завистта е неконструктивна, разрушителна емоция, която може да понижи самооценката ни, да ни накара да се стремим да подкопаем нечия репутация или да избухнем в гневни, преливащи от яд упреци. Всъщност всичко това само по себе си е ужасно чувство.

И така, какво можем да направим, за да обезоръжим чудовището?

1. ПРИЗНАЙТЕ си КАКВО ЧУВСТВАТЕ

Това е смела стъпка, защото означава да признаете собствената си слабост. Първият признак на скрита завист може да е ирационалното чувство за враждебност към нейния обект. Може да ни призлява дори само от вида на този човек, макар той всъщност да не ви е сторил нищо лошо. Затова най-добре е по възможност по-скоро да проучите тази реакцияи да определите причината, която я предизвиква, преди завистта да надделееи да навреди на отношенията ви.

Отнасяйте се внимателно към сигналите на тялото си: някои форми на завист предизвикват физиологичната реакция „удари или бягай“, която включва симптоми като учестено сърцебиене, мускулно напрежение и засиленадейност на потните жлези.

2. БЪДЕТЕ НАЯСНО, ЧЕ ГОРДОСТТА Е ПРОСТО ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЗАВИСТТА

Съблазнително, но като цяло безполезно, еда се опитвате да противопоставяте на зависттагордост. “Разбира се, тя има хубава кола, обаче пък аз изглеждам по-добре”- с тованяма да стигнете далече. В този конкретен момент може да се почувствате защитени, но рано или късно ще се появи някой друг, който има и по-хубава кола от вашата, и външният му вид е по-ефектен от вашия.

С други думи, увереността в собствените ни качества не е устойчива. А тя, от своя страна, подхранва също толкова нестабилната йерархия на социалните сравнения, при която някой друг трябва да бъде низвергнат и обезценен, за да можете вие да „вървите нагоре“ и обратното.

Вместо да „обезболявате“ завистта с опити да завишавате самооценката си , постарайте се да проявите разбиране към себе си. Признайте си , че ви е яд като виждате как някой се справя прекрасно с нещата, докато вие отчаяно се опитвате да се задържите на повърхността. Но и си припомнете, чене само вие изпитвате подобни чувства: дори и най-успешните хора понякога страдат от ниска самооценка. Да си несъвършен означава да си човек.

3. ЗАМЕНЕТЕ ЗАВИСТТА СЪС СЪСТРАДАНИЕ

Макар завистта да изглежда като едва ли не комплимент към даден човек, в същината си тяе безлична. Тя свежда обекта на вашата завист до един единствен щрих върху платното, без да дорисува цялата картина– с истинския му образи многообразен живота.

Представете си, че завиждате на човек, на когото, според вас , всичко му върви от добре по-добре и неочаквано разбирате, че той всъщност се сблъсква са огромни трудности и преживява много тежък момент. Подобни случаи са далеч по-често срещани, отколкото си представяме – просто не винаги имаме възможност да разберем за чуждите проблеми (а и социалните мрежи, между другото, не допринасят за оформянето на реална картина).

В случая не става дума да търсим уязвими места в нечий очевидно идеален живот. Обаче трябва да сме готови да виждаме човека в неговата цялост, с неговите силни и слаби страни, радости и скърби. Това ще ни позволи да забележимонова, което в друга ситуация бихме изпуснали от поглед. Освен това подобна цялостна представа за човекаще ни помогне и да се радваме искрено на неговите успехи.

4. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЗАВИСТТА ЗА САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ

Ако завистта се корени в нещо, което не можем да променим – било то трудно детство, травмиращо събитие или влошено здраве – опитите да използваме това чувство като мотивация за развитие най-вероятно само ще увеличат разочарованието ни. Понякога, обаче, завистта ни подсказва, че искаме нещо, което е потенциално постижимо и просто трябва да свършим определена работа.

Например, ако завиждате на някой свой продуктивен колега, може да откриете, чеи вие самите сте в състояние да постигнете дори повече, ако по-добре управлявате времето си. Възможно е дори да получите някой и друг полезен съвет от този ваш колега.

5. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ПОЛУЧЕНИТЕ ОТ СЪДБАТА ПОДАРЪЦИ

Казват, че зависттапресмята чуждите , вместо собствените блага. Изтъкването на хубавото, което носим в себе си, няма нищо общо с онова негово преувеличаване/ прехвалване, чрез което си самовнушаваме, че сме по-добри от другите. По-скоро то е преориентация към това, което е наистина важно в живота, а също и към онези, често нематериални или невидими, неща, които притежаваме и които са не толкова подвластни на социално сравнение, например, силен дух или разнообразен житейски опит.

Докато завистта ни лишава от енергия и ни отнема способността да се радваме, благодарността, може да открие извор на сила и вдъхновение там, където не сме очаквали.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *