Партньор на Проватон
 Кметът Иван Портних отрече да има криза с боклука, потвърди за проверките в Общината

Кметът Иван Портних отрече да има криза с боклука, потвърди за проверките в Общината

Сподели в

Кметът Портних: Криза с боклука няма

От ДАНС са започнали инспекция на сделката за сметопочистването и сметоизвозването във Варна. Поводът е предстоящият избор на фирма, която да събира отпадъците, съобщава NOVA.

„Има проверка, да. В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много, но пак казвам няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо”, заяви кметът Иван Портних.

Договорът с предишната компания, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май, но властите в морския град уверяват, че няма проблем с боклука.

Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от тази, която е плащана досега на фирмата изпълнител.

Очаква се новият договор да бъде подписан утре, а ако това не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

Няма опасност градът да затъне в боклук, тъй като в момента сметта се извозва директно в депото в село Въглен, уточни Портних. По думите му тази практика обаче не може да продължи дълго, тъй като има европейски и законови изисквания за сепариране на отпадъците.

Капацитетът на депото във Въглен е достатъчен за още три години напред, допълни кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, на чиято територия е сметището. По думите му през този период предстои да бъде изградена и нова клетка.

Управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово Емил Дичев обясни за БТА, че компанията не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, тъй като е имало поставени неизпълними условия.

Той уточни, че преговорите за сепариране на боклуците ще бъдат подновени и утре ще се проведе пряко договаряне.

Споразумението, ако бъде постигнато, обаче ще бъде в сила до 1 година или до провеждането на избор за изпълнител за дейностите по предварително третиране на отпадъците.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *