Партньор на Проватон
 3 съвета как езикът на тялото да ти помогне по време на интервю за работа

3 съвета как езикът на тялото да ти помогне по време на интервю за работа

Сподели в

По време на интервю за работа трябва да обръщаш внимание не само на отговорите, но и на езика на тялото си. Невербалната комуникация е също толкова важна, ако не и по-важна, от думите ти, независимо дали интервюто се провежда на живо или онлайн.

Авторът на Forbes Ашира Просак предлага три начина, по които езикът на тялото може да се превърне в твое предимство на следващото ти интервю.

Зрителен контакт

Поддържането на зрителен контакт е важно, особено в едно виртуално интервю – показва увереност и е знак за уважение. За да поддържаш зрителен контакт по време на видео разговор, постави лаптопа или камерата близо до нивото на очите си. По този начин, когато гледаш към интервюиращия, няма да изглежда така, сякаш гледаш надолу. Можеш да си купиш стойка за лаптоп или да поставиш лаптопа си върху няколко книги.

Когато отговаряш на въпросите на интервюиращия, гледай директно в камерата. Така създаваш усещането, че говориш директно на него и че поддържаш същия зрителен контакт, какъвто би поддържал, ако интервюто беше на живо.

Няма проблем да поглеждаш надолу към екрана си, за да видиш реакциите на отсрещната страна, но непременно след това вдигай отново поглед към камерата.

Ако интервюто е на живо, гледай директно към интервюиращия и когато говориш, и когато той говори. Това показва, че внимаваш и не си разсеян от нещо друго в стаята. Не поглеждай часовника на стената или този на ръката си, телефона си или предметите върху бюрото на интервюиращия – колкото и да са интересни.

Поза

Позата ти говори много за теб. Ако си с изправен гръб, докато седиш, това говори за увереност, а ако се прегърбваш – създава усещане за незаинтересованост. Ако потропваш с крак или барабаниш с пръсти, означава, че си нервен. Ако си с изправен гръб, но със скръстени ръце, това показва, че си затворен, а ако си със скръстени ръце и се прегърбваш, това говори за нервност или свитост.

За да направиш добро впечатление, седни изправен и спокоен. Няма проблем да променяш позата си, но избягвай да го правиш твърде често.

Във виртуално интервю позата ти е също толкова важна. Само защото интервюиращият може да види само главата и раменете ти, не означава, че езикът на тялото ти няма да се забележи. Прегърбването и потропването с крак ще е също толкова очевидно през Zoom, колкото и на живо. Седенето с изправен гръб има същия ефект както на живо – показва увереност и активно участие в разговора.

Малките жестове

Малките жестове като кимането с глава в знак на съгласие или усмивката са естествена част от една дискусия. Те също са от голямо значение – показват, че слушаш какво ти казва интервюиращият. Освен това са знак, че реакциите ти са искрени, стига да не са преекспонирани. Леко кимане с глава е по-добро от прекалено ентусиазирано такова. Усмивките трябва да са естествени, а не пресилени.

Малките жестове работят, когато са искрени, затова си позволи да реагираш, но не прекалявай. Ако се стараеш прекалено, си личи, че не са искрени, а това може да навреди на шанса ти да получиш работата.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *