Партньор на Проватон
 Писателят с китара: Как Захари Карабашлиев създаде хеви метъл банда във Варна през 90-те

Писателят с китара: Как Захари Карабашлиев създаде хеви метъл банда във Варна през 90-те

Сподели в
Авторът на “18% сиво” и “Опашката” за историята на група “Тотал”

Какво знаете за Захари Карабашлиев?

Вероятно знаете, че е един от най-популярните съвременни български писатели. Много вероятно е да сте чели някой от романите му – “18% сиво”, преиздаван 30 пъти, “Хавра” и “Опашката”, или някое друго негово произведение.

Вероятно в средата на юни сте чули, че по негов разказ – “Череши” – учениците, явяващи се на национално външно оценяване след 7 клас, трябваше да пишат преразказ (хей, какво стана с опитите ни да ги караме да разсъждават?).

Това, което вероятно не знаете за Захари Карабашлиев, е, че в началото на 90-те години той създава хеви-метъл банда в родната си Варна.

За това музикално начинание писателят разказва в “Първа страница” – подкаста на Webcafe.bg и “С книги под завивките”, посветен на книги, хора и (не)истински истории. А тази история си е съвсем истинска и много откровена, както можете да чуете в епизода на подкаста.

“По неволя създадох тази група. За пръв път признавам това. Аз бях толкова некадърен като китарист, че нямаше как да вляза в друга група. Толкова ми се свиреше, че по-лесно ми беше да убедя момчета, които да свирят с мен, отколкото да убедя някой друг да ме вземе в тяхната група”, смеейки се разказва Карабашлиев.

В самото начало, когато по собствените му думи е бил “много, много лош китарист, но с добро чувство за ритъм” и голямо желание да свири, целта е била да формира банда, която да свири “дива, бясна хеви-метъл/пънк” музика, но и мелъди, че и глем, при това с “оперни мащаби”.

“Исках да разгромявам със саунд и звук! И способности, които очевидно ми липсваха. Но затова пък се обградих с най-добрите музиканти, до които имах достъп”, спомня си писателят.

Така, със “силата на словото” и с “мечти”, привлича няколко души към каузата. Ровенето из дебрите на интернет за историята на “Тотал” (да не се бърка с руската група с това име) показва, че бандата е създадена през 1989 г. от Карабашлиев и Любомир Георгиев. В следващите години съставът преминава през обичайните за всяка банда промени, най-значимата от която е присъединяването на китариста Константин Джамбазов.

“По-късно всъщност започнахме да задобряваме. Аз пишех песни. Понеже не можех да уча чужди песни, беше ми много трудно, измислях аз – пишех и текста, и музиката”, обяснява Карабашлиев за групата, която с времето започнала да изгражда свой собствен стил, че дори и да се сдобива с почитатели във Варна.

Ярък спомен, който са му оставили онези години – преди заминаването за САЩ, преди “18% сиво”, писателската кариера и връщането в България – е концерт в Шумен, в който подгряват на АХАТ.

С боядисани китари и скъсани чорапогащници за по-глемърска визия, те излизат на сцената, пред която срещат хора, дошли, разбира се, да слушат не тях, а АХАТ.

“Забиваме и саундът е ужасен. Първите една, две, три четири песни… Толкова унизен не съм се чувствал дотогава”, спомня си Карабашлиев.

По-късно пита какво е станало и защо звукът е бил ужасен, а му отговарят “Е, ти какво очакваш? Ти си пред група, ти трябва да звучиш гадно”. Ценен урок за всеки начинаещ музикант.

Музикалната кариера на Карабашлиев обаче приключва още в онзи период.

“В един момент сърцето ми вече не беше там. Пишеше ми се, исках да напусна България на всяка цена, това за мен беше идея фикс, и напуснах групата, която създадох”, споделя той в “Първа страница”.

Уговорката е членовете на групата да продължат да изпълняват песните, които са създали заедно с него. За развитието им след това Карабашлиев посочва, че всички някогашни членове на “Тотал” са станали големи музиканти. Според него китаристът на “Тотал” Константин Джамбазов например е един от най-добрите български студийни музиканти и препоръчва на всеки да чуе неговата музика.

Така, макар да не успява в полето на музиката, впоследствие Карабашлиев се доказва на литературната сцена – с три издадени романа зад гърба си, множество разкази, пиеси и нещо ново, върху което се труди в момента, но за което заради свое старо суеверие не разкрива кой знае колко.

Историята на “Тотал” все пак не свършва в средата на 90-те. Десетилетия по-късно идва покана от японски продуцент членовете на групата да запишат песните си в студио. Карабашлиев няма как да вземе участие в процеса, но албумите стават факт.

“Така че моите песни са big in Japan, но аз там не участвам, освен с текст и музика”, завършва този разказ с усмивка той. А ако се чудите – можете да намерите двата албума на “Тотал” в Spotify. Ние вече ги чухме.

Чуйте и целия епизод на подкаста “Първа страница” със Захари Карабашлиев, защото там ще намерите друго – един по-различен, по-непознат образ на автора на “18% сиво”, “Хавра” и “Опашката”.

От първите книги, които помни още от детството си, през първите му стъпки в писането, до нещата, които чете днес. Тайни от кухнята, ако можем така да ги определим, свързани с неговия творчески процес – как и кога пише, каква музика слуша и защо не споделя върху какво работи дори с близките си хора.

В този епизод на “Първа страница” ви очаква компилация от истории, поучки и смях. Както всеки път. Абонирайте се за подкаста, за да разбирате първи при всеки нов брой. Можете да го откриете тук:

И във всяко приложение за слушане на подкасти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *