Партньор на Проватон
 Обсъждат изучаването на испански във варненските начални класове

Обсъждат изучаването на испански във варненските начални класове

Сподели в

Испански фирми искат да инвестират във Варненско

Марио Смърков (вдясно) разговаря с посланика на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата (вляво)/Снимка: Областна администрация – Варна

Испански компании ще си сътрудничат с фирми и организации от варненския регион в областта на туризма, транспорта, водите и т.нар. „умни градове“. Това стана ясно на среща на областния управител на Варна Марио Смърков с посланика на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата.

Сред събитията, които испанското посолство у нас ще организира, е форум, посветен на създаването на „умни градове“ с възможност за директни срещи на български и испански общини и компании. Анонсирани бяха и намерения за инвестиции в тази област.

По време на срещата беше коментиран още големият брой младежи, които изучават испански език в България, и идеята да се възобнови възможността за изучаването му още от началните класове.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко се срещна днес с Пейчо Пейчев, зам.- кмет на Варна. Дипломатът бе придружаван от Анхел Сантамария, съветник по образователните въпроси. На срещата присъства и почетният консул на Испания във Варна Христо Досев.

Пейчо Пейчев запозна гостите с проектите на Община Варна в сферата на образованието, инфраструктурата и високите технологии, включително с работата по изграждането на новата индустриална зона и проекта за създаване на дигитален хъб. Н. Пр. Алехандро Поланко заяви от своя страна, че Испания работи активно в областта на новите технологии – фотоволтаици, термо солари, ветрогенератори. По време на срещата стана ясно още, че до края на годината посолството ще организира семинар за умни градове, на който ще бъде поканена и Варна. Смятам, че имаме голямо бъдеще за сътрудничество, коментира посланикът. Н. Пр. Алехандро Поланко. Той заяви, че дори в най-лошите моменти на пандемията самолетните връзки между София, Мадрид и Барселона не са били прекъснати, което е дало възможност на много негови сънародници, намиращи се на Балканите, да се приберат у дома. Дипломатът допълни, че туризмът и в двете държави е пострадал от пандемията, през това лято секторът ще започне да се възстановява, но броят на гостите далеч няма да достигне нормалните си нива.

На 16 юни във Варна бе открита тематична изложба, организирана от посолството и Държавна агенция “Архиви”, посветена на 110 години от установяването на дипломатически отношения между България и Испания.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *