Партньор на Проватон
 Ваканционният сезон започва. Вижте къде и как пътуваме това лято

Ваканционният сезон започва. Вижте къде и как пътуваме това лято

Сподели в

Пандемията промени правилата на пътуване, а всяка държава има свои изисквания, според които приема туристи. Опитите на ЕС да уеднакви процеса донякъде са успешни, но различните страни продължават да разделят държавите на зони според процентите на заразени и тези на ваксинирани граждани. “Труд” събра за вас информация за условията за посещение на най-предпочитаните от българите дестинации.

Хит са самолетни чартъри към дестинации, които не бяха типични за летни ваканции като Тунис и Египет. За тях се изисква PCR тест, но след това туристите могат да не носят маски в хотела и на открито, обясни представител на чартираща компания. Търсене има и за предпочитани от българите дестинации като италиански региони – Пулия, Сицилия, както и за испански като остров Тенерифе, например.

След Занзибар, който свали изцяло ограниченията и показа, че може да има и почивки без тестове, маски и ваксини, тези, които по една или друга причина не искат да си поставят игла като здравословни причини или страх от ваксините, търсят подобни алтернативи. Ако не беше въведена карантина за пристигащите от Занзибар, вероятно интересът към африканския остров щеше да продължи дори и извън активния летен сезон, обясниха представители на туристическия сектор. Към момента алтернативна дестинация, която можете да посетите без да се налага да представяте каквито и да е документи за здравния си статус, е Албания например. Но при прибиране трябва да отговаряте на българските изисквания – да предоставите сертификат за ваксинация с изминали 14 дни от последната игла, отрицателен антигенен или PCR тест, или документ за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Ако не представите нито един от посочените документи подлежите на 10-дневна карантина. Изключение към момента правят само две дестинации, до които не само пътуваме без да се налага да представяме здравни документи, но и се прибираме също свободно. Това са Румъния и Чехия. Служебният министър на туризма Стела Балтова заяви, че се очаква това да се договори и с други страни – основно съседни държави от Балканите.

В момента най-лесно и евтино преминават границите ваксинираните, като в Европа навсякъде признават електронните им сертификати. Заради това удобство вече се търгуват и фалшиви документи на черния пазар, които удостоверяват, че имате поставена ваксина, без реално да сте получили игла. Схемата е лесна и има почти 100% гаранция, че няма да ви хванат. Просто се регистрират реални партиди ваксини, които вместо да влязат в тялото ви влизат в кошчето. Така няма кой да докаже дали реално сте имунизирани или не, още повече, че ваксинираните също могат да се заразят с COVID-19, макар и шансът да е по-малък, а според здравните специалисти болестта да преминава по-леко.

Общо взето хората са зажаднели за пътуване и стягат куфарите за където могат, категорични са представители на сектора. Европейските столици като Рим, Париж, Берлин и Прага са предпочитани за уикенд бягство.

Опашките всеки уикенд на Кулата показват обаче накъде пътуват най-много българи през това лято. Гърция си остава предпочитана дестинация за пътуващите както с личен транспорт, така и за чартърните пътувания и воаяжи с яхти. Единствената є конкурентна в това отношение дестинация е Турция, която туристите посещават и заради евтината лира, което прави пазаруването както на стоки за дома, така и на дрехи и храни много изгодно.

В Турция с бърз тест, в Гърция още не може

На прибиране елините проверяват за неплатени глоби, комшиите искат QR код

Пак огромни опашки задръстиха ГКПП-Кулата-Промахон заради туристите, тръгнали на море в Гърция. Вчера колоната едва пъплеше и до обяд се проточи опашка от 3-4 километра. Според пътуващите минимум 3 часа се чака за преминаване в Гърция заради тестовете и документите.

В Гърция в момента се влиза най-лесно с ваксинационен електронен сертификат.

Пътуващите към Гърция трябва да имат предвид, че с антигенни тестове може да се влезе при съседите, само ако информацията за тях е вкарана в електронни здравни сертификати, което към момента все още не е възможно. Гръцките власти не признават антигенните тестове на хартия, затова влизането става единствено ако представите сертификат за ваксина при изминали поне 14 дни от втората игла, стар антигенен или PCR тест за прекаран COVID-19, който е с давност поне 2 месеца и нямате изтекли 9 месеца от установяване на заразата или с отрицателен PCR, направен до 72 часа преди пътуване и QR код.

Трябва да имате и предвид, че при излизане от Гърция и прибиране към България ще бъдете проверен и дали имате неплатен фиш за превишена скорост или други санкции за нарушения извършени в съседната държава. При сканиране на личната ви карта граничните власти получават информация не само за неплатени пътни фишове, но и за други наложени глоби като санкция за неносене на маска, нарушаване на обществения ред и други. И че ще ви се наложи да ги платите преди да влезете в България. Проверката всъщност затруднява единствено тези, които имат нарушения, а за останалите пътници не е проблем, защото става бързо и не води до допълнителни опашки, въпреки все по-натоварения по принцип трафик.

За да влезете в Турция трябва да представите един от следните документи – ваксинационен сертификат, при който са изминали поне 14 дни от втората игла, официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната, отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 час или бърз негативен антигенен тест не по-стар от 48 часа. Освен това туристите трябва да попълнят QR код, който може да им бъде поискан на рецепцията в хотела или при посещение на обществени места като молове и магазини, в който попълват лична информация, данни къде ще отседнат, както и кои страни са посещавали през последните 14 дни. Не може да влизате в страната, ако сте били през този период в Индия например.

Изискване за влизане в страната

Турция

– Отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
– Бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
– Сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или
– Официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.
– Попълнен формуляр 72 часа преди пътуване на адрес REGISTER.HEALTH.GOV.TR/,

Гърция

– Генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form на адрес travel.gov.gr
– Негативен PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането, или
– Сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език и изминали 14 дни от завършването на ваксинацията, или
– Положителен PCR или антигенен тест в периода от 2 до 9 месеца след издаването му от сертифицирана лаборатория, или
– Цифров COVID-19 сертификат на ЕС. Резултатът от бързия антигенен тест се признава само ако е качен в Цифровия COVID-19 сертификат, издаван от his.bg. Следва да се има предвид, че понастоящем тази услуга не е достъпна на his.bg.

Германия

– При влизане по суша с автомобилен или железопътен транспорт за тези, които през последните 10 дни преди пътуването не са напускали България, не представят никакви здравни документи
– При пътуване със самолет остава задължението за представяне на негативен тест/ удостоверение за пълна ваксинация/ удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус.

Италия

– Отрицателен PCR или антигенен тест, направен до 48 часа преди пътуване, без такъв се налага 10-дневна карантина
– Задължение за предварително попълване на дигитален формуляр на app.euplf.eu

Румъния

– Свободно преминаване на границите

Албания

– Свободно преминаване на границите

Чехия

– Свободно преминаване на границите

Сърбия

– Свободно преминаване на границите

Испания

– Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 14 дни след поставянето на последната доза, или
– Отрицателен PCR или антигенен тест направен до 48 часа преди влизане в страната, или
– Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден, или
– цифров сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.
– Всички документи трябва да са на испански, английски, немски или френски език. А ако са на друг език – да бъде представен превод на испански език, направен от официален орган /заклет преводач/.

Франция

– Негативен PCR тест или антигенен тест, направен до 72 часа преди отпътуването, или
– Сертификат за завършена ваксинационна схема.

Египет

– Отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди отпътуване
– Сертификатите се приемат на арабски или английски език.

Тунис

– Отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди отпътуване в противен случай – задължителна 7-дневна карантина в домашни условия, за която се представя декларация;
– Попълване на здравен формуляр и декларация на адрес app.e7mi.tn

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *