Партньор на Проватон
 Завера на СВОБОДА и Възраждане детронира легендарен варненски общинар

Завера на СВОБОДА и Възраждане детронира легендарен варненски общинар

Сподели в

Легендарният варненски общински съветник Янко Станев бе отстранен от поста зам.-председател на местния парламент. Това стана на сесия, след като точката бе вкарана внезапно в дневния ред.

Случката е и комична, и подсказва тайни процеси в общинското управление. Официално Станев бе махнат по предложение на националистическата партия

“Възраждане”, която се възмутила от… негови расистки думи !?!

При дебатите ГЕРБ опитваше да го брани. Така Станев, който е областен председател на СДС и общински съветник на формацията, бе отстранен.

“Възраждане” поиска отстраняване на Станев заради решение на Комисията за защита от дискриминацията.

На сесията стана ясно, че в средата на май зам.-председателят е бил глобен с 1000 лв. заради изказване през лятото на 2020 г. Тогава при дебати той заявил: “Не съм негър. Никога няма да бъда по простата причина, че имам познания. Имам информация, имам умения”. Сигналът за думите е на гражданин, а комисията преценила, че е извършена “забранена от закона пряка дискриминация

въз основа на защитения признак “раса”.

На сесията председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) опита да защити Станев с мотива, че решението за санкцията не е влязло в сила.

Но точно “Възраждане”, чийто изказвания постоянно са окачествявани от медии и граждани като расистки или ксенофобски, настоя, че е крайно неморално той да заема поста повече.

Предложението за отстраняването не само влезе в дневния ред, но и бе подкрепено от 26 съветници от различни групи. 6 гласуваха против, а 13 се въздържаха.

В своя защита Станев рече, че никога не е бил расист или ксенофоб. Валят догадки защо в крайна сметка бе махнат.

Съществува хипотеза, че той се е скарал с една от фирмите, които работят с общината, а тя от своя страна е започнала да ухажва общински съветници – дори и такива от ГЕРБ, с гласовете на които решението мина.

А визитката на Станев наистина е легендарна.

В миналото бе водещ фактор при разколи и сдобрявания в СДС, наказван бе и помилван от централното ръководство. През 2004 г. бе изключен от СДС, а година по-късно

премина в ДПС,

като с него се пренесе почти целият местен актив на синята партия. През 2012 г. Движението го изключи, за да се приюти той по-късно пак в СДС.

Станев винаги оцеляваше като ключов партньор на общинската управа – и на Кирил Йорданов, и на Иван Портних.

Дори помогна на ГЕРБ да овладеят мнозинството в съвета. Говори се, че той е считан за най-важния партньор на Портних.

Винаги е бил на “ти” с ромското население. Макар и с медицинско образование, Станев оглавява комисията по финанси към общинския съвет.

Но нека леко да отворим завесата.

Официално ГЕРБ имат 18 представители в органа, СДС – двама. Мнозинство до 26 души никога не е било проблем за ГЕРБ в мандата досега, стига да поискат да го съберат (ако не са пробити). А “Възраждане” са с едва четирима съветника, предложенията им рядко минават.

Но сега бе различно.

Включи се коалиция СВОБОДА, която има група от пет съветника командвана от скандалния измамник – наркодилър Генадий Атанасов, който се изживявал като новия Янко Станев в Съвета.

Според запознати точно Генадий Атанасов е в основата на започналата война, тъй като вече се чувствал достатъчно силен и искал той да заеме мястото на Станев в Съвета. “Каквото и да си говорим, става дума за пари” се казваше в една поговорка.

Замислете се кои договори изтичат тази година?

Май става въпрос за едни боклуци и за едни много милиони!

Основния текст е на в. СЕГА, но си позволихме да включим и малко наши анализи

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *