Партньор на Проватон
 Във Варна доходите 25% по-ниски от софийските

Във Варна доходите 25% по-ниски от софийските

Сподели в

В област Варна доходите на човек са с 25% по-ниски от тези в София, показват данни на НСИ. В столицата средният доход на домакинствата за цялата 2020 г. е 20 200 лв., а на човек – 9787 лв. Това прави по 815 лв. на човек на месец. Сумата е малка на фона на средната заплата за страната от 1500 лв. Но дори човек да взима висока заплата, ако в семейството му има деца, пенсионери и безработни доходът на човек намалява значително.

В област Варна средният доход на човек за година е 7279 лв., или по 606 лв. на месец. Между областите София-столица и Варна има големи разлики по отношение на източниците на доходи в домакинствата. Във Варна заплатите осигуряват с 43% по-малко пари в семействата. Но доходите от отдаване на имоти под наем са с 80% по-високи от тези в столицата.

Най-близо до столичани по доходи са жителите на област Перник. Заради близостта на Перник до София доходите от заплати са само с 22% по-ниски от тези в столицата. Но в Перник парите от пенсии в домакинствата са с 58% повече от тези в столицата, а получаваните обезщетения за безработица са над четири пъти повече.

След Перник най-близо до столичните доходи са домакинствата в Благоевград, Смолян и Бургас.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *