Партньор на Проватон
 Управлявайте шефа си с „Правилото на трите“

Управлявайте шефа си с „Правилото на трите“

Сподели в

За какво се сещате, когато чуете фразата „Правилото на трите”? Почти всяка област или дисциплина има свое „Правило на трите”: авиация, химия, компютърно програмиране, икономика, математика, статистика, дори магьосничество. Най-поразителното „Правило на трите“, което някога съм срещал, е това за оцеляване: обикновеният човек може да живее три минути без въздух; три дни без вода; и три седмици без храна, пише за Forbes Марк Невинс.

Някой, който знае много за оцеляването, е генерал-майор Джеймс А. Маркс. Той е армейски рейнджър в американската армия, чиято военна кариера обхваща 30 години, през които той заема различни командващи длъжности – от пехотен взводен командир до командващ генерал.

В неотдавнашен разговор Маркс сподели различно „Правило на трите“, създадено от него, за да осигури продуктивни срещи с, както ги описва, своите „рутинно разсеяни многозадачни шефове“. Може да разпознаете тези видове шефове, но имайте предвид, че шефовете на Маркс включват президенти, членове на кабинета и началници на щабовете.

Ето „Правилото на трите“ на Маркс:

1. Винаги имайте на върха на езика си трите най-важни елемента, за които имате нужда от решения. С натоварен шеф никога не знаеш кога ще се появи възможността: по коридора, в асансьора, по пътя към летището. Отговорността е ваша да се възползвате от момента, трябва винаги да сте подготвени. Вашият шеф може да възприеме опита ви да проведете разговора като интелектуална засада и може би наистина е така, но това е най-добрият начин да получите това, от което се нуждаете: навременни решения по критични въпроси.

2. Привлечете вниманието на шефа си в рамките на три секунди. Помислете за ефективната ангажираност с вашия шеф като за „приятелска“ засада. Когато сте обект на засада, тялото ви реагира: кръвното налягане се повишава, сърдечният ритъм се ускорява, зрението се стеснява и защитните бариери се покачват. Направихте шефа си уязвим и той го знае; така че не го оставяйте да падне. Предложете ръка, покажете вашата уязвимост и нуждата ви от неговия принос и мъдростта на неговия опит. Той с удоволствие ще ви „спаси“ и ще получите това, от което се нуждаете.

3. Бъдете готови да се отдалечите след три минути. Умишлено сте решили да прекъснете деня на шефа си или поне неговия ход на мисли. Може би ще вземете решенията, които търсите, и ако е така, ще си тръгнете победоносно. Ако не, живейте, за да се биете още един ден! Ако вашият набег не получи това, което искате, създайте план за повторно ангажиране. Помнете етоса на война: никога не се отказвайте, никога не приемайте поражение.

„Правилото на трите“ на Маркс се прилага еднакво добре и за рутинни взаимодействия с връстници, колеги, бизнес партньори или вашия екип. Този подход е превъзходен начин за осигуряване на правилния вид фокусиран разговор за най-важните теми.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *