Партньор на Проватон
 Задължителна детска градина за 4 – годишните във Варна

Задължителна детска градина за 4 – годишните във Варна

Сподели в

Детската градина за 4-годишните във Варна става задължителна от учебната 2021/2022 г. На днешното си заседание Общински съвет подкрепи предложението за въвеждане на задължително предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст.

За тази есен, за да осигури максимален обхват на 4-годишните деца, общината е предвидила допълнителни близо 350 места в детските градини в различните райони.  До края на следващата година по Програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища Варна ще разполага с още приблизително 550 места.

На днешното заседание съветниците приеха Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование в община Варна за периода 2021-2025 г. Одобрен бе и Годишен план на дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците за тази година.

С решение на местния парламент Общината ще продължи да помага на хората, които се нуждаят от средства за лечение или за покриване на комунално-битови потребности. Гласувано бе 237 души да получат еднократна социална помощ. Общата стойност на подпомагането е в размер на 58 250 лв., като по това перо до края на годината остават близо 138 000 лв.Финансова подкрепа от общината ще бъде оказана и на други 200 варненци със здравословни и репродуктивни проблеми. Сред тях са 39 двойки, борещи се за дете, на които им предстоят медицински изследвания и манипулации или процедури с донорска яйцеклетка. За целта от бюджета на общинската инвитро програма ще бъдат отпуснати 106 500 лв.

С решение на местния парламент 125 души, от които 16 деца, ще получат еднократни помощи за лечение в размер на общо 49 250 лв.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *