Партньор на Проватон
 „Демократична България“ се обяви срещу планираното двукратно разхищение на общински средства за ремонта на стадион „Спартак“

„Демократична България“ се обяви срещу планираното двукратно разхищение на общински средства за ремонта на стадион „Спартак“

Сподели в

На специална пресконференция днес общинските съветници от „Демократична България“ в местния парламент алармираха за планираните от общината разхищения за ремонта на стадион „Спартак“.

Председателят на групата на демократите в Общински съвет – Варна, д-р Ивайло Митковски, анализира цифрите в предварителната сметка, приета вчера и заяви, че те са скандални, защото надхвърлят двукратно реалната стойност на материалите и труда, който ще бъде вложен в тях.

„Цената на бетон с доставката е приблизително 90 лв. за един кубически метър, с полагането и печалбата на строителя от около 12%, цената става около 140 лв. Общината иска да плати 297 лв. При общо количество от 1100 кубически метра, това прави разлика от приблизително 170 000 лв.“, каза той.

„Вчера се опитаха да ни обяснят, че вътре влиза и цената на арматурата, която е заложена, но това не е вярно. Има отделна сметка за нея и тя също е надута. При цена на армировката с доставка, монтаж и печалба около 2,10 лв. , Общината иска да плати 3,30 лв. За цялото количество от около 44 000 кг разликата е 60 000 лв. Само от бетон и армировка разликата е 230 000 лв. Не искам да коментирам и предвидените над 100 000 лв. за превоз на строителни отпадъци. И тук цената от 29 лв. за превоз на 1 м3 е двойна. Има предвидени и 5000 тона баластра за над 100 000 лв. Сами си направете изводите как сумата за всички видове работи на стадион „Спартак“ ще стигне до приблизително 2 000 000 лв. А черешката на тортата са заложените 7000 лв. за четири седалки скамейка за делегати“, допълни д-р Митковски.

Николай Капитанов, общински съветник от ДБ коментира изказването на Иван Портних вчера от трибуната в общинския съвет, което е прозвучало като политически опорки на лидера на партия ГЕРБ, а не като изказване на кмета на Варна. Кметът Портних обвини „Демократична България“, като каза, че виновни за хаоса със застрояването са партии от коалицията, които са реституирали имоти на граждани.

„За сведение на г-н Портних и ГЕРБ-Варна, собствеността на земята не поражда права за застрояване.

Всички разрешителни за строеж и реализирани огромни строежи на територията на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена са издадени, когато кметът е бил от ГЕРБ. Тези разрешителни превърнаха Св. св. Константин и Елена в жилищен квартал и унищожиха на практика зелената система на най-красивия курорт Златни пясъци.

„По време на кметовете от ГЕРБ Кирил Йорданов в последния му мандат и Иван Портних, Варна тотално се презастрои и това продължава и до днес“, каза и д-р Митковски. Не случайно вече десет години кметът на ГЕРБ не смее да внесе в ОбС и пред гражданите отчет за изпълнение на Общия устройствен план“, заяви той.

Във видеото може да видите цялата пресконференция.

Пресцентър “Демократична България”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *