Партньор на Проватон
 Янко Станев бе отстранен от поста зам.-председател на Общински съвет – Варна (допълнена)

Янко Станев бе отстранен от поста зам.-председател на Общински съвет – Варна (допълнена)

Сподели в

Подкрепиха го 26 съветници, 6 бяха „против“, а 13 – „въздържал се“

Д-р Янко Станев бе отстранен от поста зам.-председател на Общинския съвет във Варна. Това стана на днешното първо за годината присъствено заседание на Общинския съвет.

Формалното предложение за включването на точката за отстраняването на Станев в Дневния ред на днешната общинска сесия бе направено изненадващо от Цончо Ганев (Възраждане). Той мотивира искането с решението на Комисията за защита от дискриминация, взето на 11 май т. г., постановено по гражданската жалба на Атанас Георгиев заради думите на Станев: “Не съм негър. Никога няма да бъда по простата причина, че имам познания. Имам информация, имам умения”. Цитираното изказване бе направено на 13 юли 2020 г. в отговор на критики, за

безпринципното политическо поведение на Станев.

В решението си по жалбата на Георгиев съставът на комисията, разгледала жалбата му, е записал, че той е осъществил “забранена от закона пряка дискриминация въз основа на защитения признак “раса””, за което му е постановена 1000 лв. глоба. На Станев е постановено и задължителното разпореждане да се въздържа от подобни изказвания в бъдеще.

Станев беше свален от зам.-председателското място в Общинския съвет във Варна с 26 “за”, 8 “против” и 11 “въздържал се”.

За отстраняването гласуваха съветниците от БСП, “Възраждане” и СВОБОДА, както и част от групата на ГЕРБ. Против бяха 6 съветника, а 13 се въздържаха.

Във Варна Янко Станев е известен като

класически опортюнист

които в продължение на години го държаха близо до прокметските мнозинства в Общинския съвет на града. Заради влиянието си сред ромската общност той бе сред предпочитаните партньори на всички политически сили през последните 20 години, тъй като гарантираше мобилизирането на солидна подкрепа в тяхна полза по време на местни и парламентарни избори.

Д-р Янко Станев (СДС) е човекът с най-голям опит в зала „Пленарна”. Общински съветник е от 1999 година до сега.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *