Партньор на Проватон
 Проф. Ангелов: Във Варна е предвидено изграждането на нова детска клиника, инфекциозна болница и площадка за медицински хеликоптер

Проф. Ангелов: Във Варна е предвидено изграждането на нова детска клиника, инфекциозна болница и площадка за медицински хеликоптер

Сподели в

Във Варна е предвидено изграждането на една от новите четири детски болници, инфекциозна клиника и площадка за медицински хеликоптер. Това заяви при гостуването си днес проф. Костадин Ангелов, водач на листата с кандидат-народни представители на коалиция ГЕРБ/СДС в морската столица.

“При влизането в залата ми направиха впечатление надписите в Юнашкият салон на Варна. Тук пишеше: “Смелост, Стройност и Солидарност”. Ние сме смели да вземаме трудните решения в най-тежките моменти в нашата страна. Стройни са нашите редици и с тях сме сигурни, че победата на 11 юли ще бъде за нас. Солидарни сме с проблемите на хората и ги претворяваме в решения, за които можем да носим отговорността си.

Варна е един от моите любими градове, с право морска столица на България. Тук съм започнал своето висше образование. Нека не забравяме, че тук има 6 университета. 40 000 студента учат във Варна. Трябва да насочим всичките си усилия в образованието, за да може да получат това, което очакват тези млади хора като образование и кариерно развитие.

По отношение на здравеопазването Варна е изключително облагодетелстван град. Тук се намира една от най-високо технологичните болници в България – УМБАЛ “Св. Марина”, както и МБАЛ “Св. Анна”, която по нищо не отстъпва с високото качество на услугите, които предоставя.

Какво още ще направим за здравеопазването във Варна? Ще изградим нова инфекциозна клиника, защото всички се сблъскахме с проблемите, които видяхме по време на пандемията. Една от новите четири детски болници ще бъде изградена във Варна.

По отношение на областта, знаем, че има много места, където медицината отсъства. Именно затова ще финансираме със средства от държавния бюджет изграждането на 30 допълнителни медицински центъра. С лекари от университетските и областните болници ще бъде осигурено високотехнологично медицинско обслужване там, където в момента липсва. По предварителни данни това ще струва на държавния бюджет около 30 млн.лв. за оборудването на тези медицински центрове. Това ще са медицински центорев на колела, които ще обикалят страната и ще обслужват всеки, който се нуждае от това.

Ще бъдат финансирани допълнително университетските и областните болници, които ще поддържат тези центрове със съответните лекари и сестри. Същото ще направим със зъболекарските кабинети и най-вече с мобилните аптеки.

Има много места, където няма аптеки и лекарят е единственото възможно решение да достави лекарства.

Бяхме заложили в плана за възстановяване и развитие средства, с които да започнем модерна превенция и профилактика на българските граждани по отношение на онкологичните заболявания като рак на гърдата, рак на стомаха, рак на простатата, тъй като раковите заболявания са втората причина за смъртността в страната.

Третото важно нещо е завършване на системата ХЕМС, която предвижда система от хеликоптери за осъществяването на спешна медицинска помок. Варна ще бъде едното място от системата, тук ще бъде площадката за хеликоптер, който да поема спешността за нуждаещи се от Североизточна България”, каза Костадин Ангелов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *