Партньор на Проватон
 Предприемачи на непълен работен ден

Предприемачи на непълен работен ден

Сподели в

Предприемачеството на непълно работно време е една от най-сложните задачи за тези, които искат да получат финансова свобода, главно защото денят им трябва да бъде разделен на две, за да могат да изпълняват многобройните си задачи. Времето винаги е едно от нещата, които бихме искали да удължим, но обикновено това е най-оскъдният ресурс и следователно най-ценният. Един предприемач може да започне с голямо желание да работи, за да постигне това, за което винаги е мечтал, но липсата на организация, стрес и семейство са фактори, които може да му повлияят.

Ясно е, че стартирането на собствен бизнес изисква време и преди всичко пари. За да постигнете финансова свобода, трябва да намерите източник на пари, който ви позволява да инжектирате капитал. Това донякъде може да е лесно. Но какво да правите с липсата на достатъчно време? Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да управлявате добре времето си.

Открийте най-продуктивните си моменти

Според проучвания на Workmeter за управлението на времето на работа, които се актуализират ежегодно от 2015 г., от деветте часа или повече, които хората обикновено трябва да работят, средната стойност отразява, че всъщност са отработени само шест часа и 34 минути. Тоест, те са само в това количество часове, в които хората обикновено са наистина продуктивни. Така че трябва да се анализирате и да знаете по кое време на деня се чувствате най-работоспособни и да посветите това количество часове на вашето начинание.

Има хора, които могат лесно да станат в 4:00 сутринта, за да работят и да бъдат енергични и продуктивни до следобед. От друга страна, има такива, които се чувстват по-концентрирани през нощта. За тях е трудно да се събудят рано и дори е изчислено, че им трябват часове, за да се почувстват работоспособни, така че след шест следобед те достигат максималния си енергиен капацитет. За да разберете какъв е вашият биоритъм, вземете предвид тези аспекти. След като идентифицирате профила си, организирайте деня си за работа, когато сте най-продуктивни.

Поставете си интелигентни цели

Поставете си цели от типа SMART, т.е. те са специфични, измерими, постижими, реалистични и зачитат определено време. Вместо „да се свържете с потенциални клиенти“, целта на SMART би била „да се свържете с 20 потенциални клиенти до 30 юли“. Също така е от ключово значение да имате различни хоризонти на планиране, тоест да си поставяте цели ежегодно и да ги разделяте на тримесечия, месеци и седмици.

В случай на месечни цели, авторът на статията препоръчва да използвате MTD (Month to Date). Този индикатор ви позволява да знаете каква е целта на деня въз основа на месечната цел. Например, ако целта ви е да се свържете с 30 потенциални клиенти на месец и сте на 15-то число на месеца, трябва да сте се свързали вече с 15 потенциални клиенти, защото вече е средата на месеца. MTD ви помага да разберете дали напредъкът ви за деня ще ви позволи да постигнете целта в края на месеца или трябва да ускорите темпото.

Избягвайте да работите по няколко задачи едновременно

Наистина е много ценно, че можете да разработите няколко задачи едновременно. Това е умение, което малцина могат да развият. Когато обаче става въпрос за два толкова сериозни проекта, най-добре е да си вземете почивка и да отделите благоразумното време за всеки един поотделно. Определете часове, в които да обърнете внимание на основната си работа в офиса, но след това се посветете само на вашите предприемачески идеи. Фокусирането върху задачите ще ви позволи да се придвижите по-бързо напред.

Делегирайте задачите

Отначало може да успеете да направите всичко сами, но след известно време ще се чувствате безкрайно уморени. Вашето начинание се нуждае от това да вложите сърцето си в работата и за това трябва да сте в добро психическо и физическо състояние, иначе проектът ще се забави още повече.

Ето защо препоръката е да си позволите да възлагате на външни изпълнители някои от задачите, в които не сте експерт, вместо да инвестирате собственото си време в неща, които са ви трудни. Може би се нуждаете от помощ с целия маркетингов план? Откаквото и имате нужда и ако разполагате с бюджета, делегирайте задачи на професионалисти, за да ускорите реализирането на проекта си.

Научете се да се организирате 

Като предприемач вероятно нямате време за губене, но това съвсем не е така. Да приемем, че имате полет в 17:00 часа, но той е отложен за 19:00 часа. През това време можете да направите нещо. Може би да поговорите с ваш клиент, да прочетете повече за компаниите, които искате да наемете, за да придвижите проекта си напред.

От друга страна, можете да се възползвате от методологии за вашата собствена организация, като GTD (Getting Things Done). Методът е измислен от северноамериканския консултант по производителност Дейвид Алън, който твърди, че паметта е неефективна. За разлика от други методи, които вървят отгоре надолу, фокусирайки се първо върху макроцелите на живота и след това на малките цели, GTD преминава отдолу нагоре ден след ден, за да се постигнат средносрочните и дългосрочните цели. За целта можете да си съставите списък със задачи, да отделите проектите, които ще ви отнемат повече време.

Фокусирайте се върху вашия бизнес 

Търпението е вашият най-добър съюзник, когато искате да постигнете реални резултати. Трябва да се съсредоточите толкова много върху целта си, че прекъсванията на работния процес да се случват все по-рядко. За целта е необходимо да забравите за мобилния си телефон и имейла си в часовете, когато сте най-мотивирани и продуктивни и да ги проверявате, само когато имате почивка. Препоръчва се тези почивки да бъдат по 20 минути.

И най-важното – бъдете търпеливи и ще постигнете това, за което сте мечтали. Предприемачеството е пълно с възходи и падения, но без съмнение, когато работите със страст, много от тези тежести могат да бъдат облекчени. Каквото и да се случи, ако имате вяра във вашия проект, работете усилено, за да постигнете мечтата си.

Източник: Емануел Оливие Пералта за Entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *