Партньор на Проватон
 91% от първокласниците във Варна са приети на първо желание

91% от първокласниците във Варна са приети на първо желание

Сподели в

Срокът за записване е от 11 до 15 юни

91% от първокласниците са приети по първо желание при първото класиране за предстоящата учебна 2021-2022 година. 6% са приети по второ а 3% -по трето и следващо желание, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна за Moreto.net.

За класирането са подадени 2898 заявления за обявените 2949 свободни места в общинските училища.

От подадените заявления са класирани 2748 деца, от които 62 са двойките близнаци. 212 остават извън класирането, като най-честата причина за това е, че родителите са пожелали училища с голям брой кандидати, а част от тях нямат адресна регистрация в района.

По този повод дирекция „Образование и младежки дейности“ е предприела необходимите действия за увеличаване на броя на местата в училищата, в които извън класирането са останали деца от района с по-малка уседналост на адреса.

След направения анализ на данните от първо класиране за второ класиране ще бъдат обявени места за нова паралелка в две училища от район “Приморски” – ОУ”А.Кънчев” и ОУ”В.Друмев”.

Срокът за записване в училище на класираните деца е от 11 до 15 юни включително.

Децата, чийто прием не бъде потвърден, губят мястото си в училището, където са класирани.

Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени по график на 18 юни до края на работния ден (17:00 часа).

За тях родителите ще могат да редактират заявлението за децата, некласирани в нито едно училище, както и да подадат отново заявление, ако не са записали детето си в училището, в което е класирано към момента. Това се случва по график от 19-ти юни 2021 година.

До 11 юни е срокът за записване на деца в подготвителните групи в училищата. След първо класиране от обявените в училищата 503 места за деца в подготвителна група 233 са свободни, което показва, че общинската системата е в състояние да обхване децата в задължителна училищна възраст – пет и шест години, посочват още от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *