Партньор на Проватон
 6 критерия, които ще ви помогнат да идентифицирате истинските си приятели

6 критерия, които ще ви помогнат да идентифицирате истинските си приятели

Сподели в

Лесен тест за проверка на приятелството

Случва се понякога да сте близки с някого от едва ли не сто години и въпреки това да не сте сигурни доколко искрено е неговото отношение към вас. И подобни съмнения тревожат не само влюбените, но ионези, които обикновено разчитат на „приятелство до гроб” – докато в един момент не им се случи да се усъмнят в истинността на този статус.

Истинското приятелство проличава не само когато изпаднете в беда, но и в процеса на ежедневните житейски ситуации.Ако искате да разберете доколко чистосърдечен и искрен е някой ваш приятел, може да използвате разработения от специалиста по междуличностни отношения, доктор по философия и психология Дейвид Дж. Либерман изключително лаконичен и ефективенметод.Експертът по човешко поведение и автор на бестселъра You Can Read Anyoneпосочва шест ключовикритерия, които могат да ви помогнат да идентифицирате лицемерите и манипулаторите сред хората от вашия приятелски кръг.

1. ИНТЕРЕС

Ако вие сте истински приятел с някого, би трябвало наистина да ви е грижаза всичко, което се случва в живота на този човек. Същият принцип трябва да работи и в обратна посока- вашият истински приятелвинаги ще се интересува каксте, ще вълнува и преживява заедно с вас. Не чувствате ли обаче проявата навнимание към вас от странана този близък ви човек, тогава приятелството ви май не е много взаимно.Може да проверите наистина ли е така,като подхванете разговор на теми, които ви вълнуват, без обаче да задълбаватев тях, или пък да насочите разговора към предстоящи, важни за вас събития, за да видите реакцията и да си направите изводи.

2. ДОВЕРИЕ

Втората стъпка от теста за приятелство цели откриването на клюкарите и интригантите. Това е много лесно и рецептата ви е известна отдавна: достатъчно е да споделите с предполагаемия НЕ-приятел нещо тайно –измислено или /почти/ истинско – занякой ваш общ познат, а след това да се опитате да разберете дали тази тайна е стигнала обратно до обсъждания човек. И ако сте впечатлени от скоростта, с която е била предадена тайната информация, приятелството губи още една звезда.

3. РАДОСТ

Третата стъпка от теста е предизвикателство да разберете способен ли е вашият приятел да се радва, да се гордее с вас – например, когато получите повишение. Неискрените и манипулативни приятели трудно имитират щастие, когато животът е благосклонен към друг, а не към тях.” Сполети ли ви неуспех,един куп хора ще изявятжелание да ви утешават инасърчават, но само истински приятели ще дойдат да се радват и обсъдят добрите новини заедно с вас” – казва Либерман.

4.ЧЕСТНОСТ

Четвъртият критерийизостря вниманието ви към това доколко вашите приятели са готови да ви кажат истината.

„Истинският приятел няма да се поколебае да ви каже в очите всичко онова, което може и да не ви се ще да чуете – посочва Либерманл – Тойще рискува да се скарате, но никога няма дави излъже или да ви спести определени факти, преструвайки се, че го прави за ваше добро.”

5. УВАЖЕНИЕ

Любопитството, особено прекаленото, е доста гадна черта от характера. Проявата на уважение ипрояватана деликатност са две много важни умения, които помагат да бъде обуздан прекомерният и нездрав интерес и да бъде разпознат истинският приятел. Ако някойвашуж близък човек се опитва да измъкне от вас колкото е възможноповече информация, без да го е грижакакво преживявате, значи любопитството мунадскача уважението, което би трябвало да изпитва към вас . И обратното: ако тойви изслушва внимателно, с което ви дава възможност да разказвате преживяното спокойно, и щади вашите емоции, това означава, ченаистина не е равнодушен към случилото се с вас.

6.ПОДКРЕПА

И не на последно място: важно е да сте наясно способен ли е /или неспособен/вашият близък човек да пожертва нещо свое / време, изгода, удобство, удоволствие/ за приятел.

„ Когато има конфликт на интереси, истинските приятели търсят точно онези решения, които в никакъв случайне биха навредили на хората, които са им скъпи”– посочва Либерман.

Шест критерия еилесен тест за проверка наприятелство.

Все пак бъдете внимателни, не се увличайте и не си правете генерални изводи от единични случаи – не анализирайте приятелството си припряно, избягвайтеда си правите изводи. В края на краищата не се познавате от вчера и може би в отношенията ви са се появили само временни недоразумения. Не забравяйте, че на даден етап всеки от нас се потапя толкова дълбоковсобствения си живот, че с мъка намира време за приятелите, за които всъщност искрено се притеснява.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *