Партньор на Проватон
 Когато биологията ни работи в наша полза

Когато биологията ни работи в наша полза

Сподели в

Kакво е нужно, за да преодолеем нашите ограничения, да надхвърлим очакванията и да превърнем най-големите си мечти в реалност? Отговорът е, че не съществува тайна рецепта, която да ни помогне да постигнем тези цели. Според Стивън Котлър, автор на бестселъра на Ню Йорк таймс “Възходът на свръхчовека” (The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance ) „всички хора са биологично проектирани по такъв начин, че да могат да се справят с невероятно огромни предизвикателство“. По думите му когато говорим за „върхова производителност, ние всъщност визираме процес, при който биологията ни работи в нашата полза, вместо в ущърб.”

„Което човек може да бъде, трябва да бъде.”, казва легендарният психолог Ейбрахам Маслоу. С други думи, в природата на хората е да преодоляват ограниченията и да реализират пълния си потенциал.

В новата си книга  „The Art of Impossible: A Peak Performance Primer“ Котлър изследва ключовите когнитивни умения, от които зависи дали човек се представя на върха на възможностите си. Ето кои са те според него:

Мотивация

Технически, тук става въпрос за вътрешната мотивация – умения и черти като любопитство, страст, цел, автономност и майсторство. Тук става въпроса и за умения, от които зависи поддържането на мотивацията за по-дълги периоди от време – устойчивост, целенасоченост и търпение.

Учене

Ученето включва развиването на добро ниво на себепознание. Иначе казано, трябва да можете да разбирате и контролирате емоциите си, да идентифицирате и развивате силните си страни и да отчитате недостатъците си.

Креативност

Това не е едно умение, а набор от умения, тъй като креативността по свята същност е процес. Способността ви да давате нови полезни идеи зависи от притежанието на редица таланти – събиране на информация, идентифициране на проблеми, генериране на идеи, разпознаване на модели, взимане на решения под напрежение, поемане на рискове, изпълнение на идеи и тн. Креативността е общият термин, с които се описват всички тези качества.

Поток на съзнанието (flow)

С този термин се описва „оптималното състояние на съзнанието, при което се чувстваме и представяме най-добре“. Това е състояние, което значително засилва  мотивацията, производителността, ученето, креативността, съпричастността, сътрудничеството, комуникацията, удовлетворението, смисъла, страстта и радостта.

Котлър вярва, че всеки човек е способен на много повече, отколкото си мисли. Всички имаме вътрешна сила, която да ни помогне да преодолеем препятствия, които смятаме за „невъзможни“.

Иначе казано, с малко изключения, всички хора, за които Котлър разказва в своята книга, са се превърнали в изключителни човешки същества, имащи способността да постигат невъзможното, въпреки че повечето не са били такива в началото.

„Разбира се, от време на време срещата хора, които са спечелили генетичната лотария – красиви модели, природно надарени атлети и гении, но това са толкова редки случаи, че почти не си заслужава да ги коментираме“, казва той.

Повечето хора, които постигат велики неща, не се различават по нищо особено от останалите, те просто работят за развитието на четирите основни когнитивни умения.

………….

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *