Партньор на Проватон
 Всичко за най-добрите!

Всичко за най-добрите!

Сподели в

Достойните служители може да са дузина, но топ служителите ви са тези, на които трябва да обърнете специално внимание. След като намерите екип, който отговаря на очакванията ви, си струва всеки опит да ги накарате да останат във вашата фирма. Задържането на служителите далеч надхвърля компенсационни пакети и спортните съоръжения в офиса. Запазването на най-добрите служители трябва да бъде приоритет за всяка компания. Списание Еntrepreneur представя четири от най-добрите начини да направите това. Прилагайки тези стратегии, вие не само ще задържите наетия персонал, но и ще привлечете квалифицирани и ефективни таланти.

Предлагайте възможности за растеж – Уверете служители си, че винаги има нещо свежо, което да им предложите. Не е задължително това да бъде повишение. Възможностите за усвояване на ново умение, надграждане на професионални взаимоотношения или изследване на друга област от бизнеса са чудесни начини за насърчаване на развитието на амбициозен служител между годишните прегледи на резултатите. Но внимавайте, служителите може да почувстват, че сте се възползвали от тях, ако претърпят значително увеличение на работните отговорности без повишаване на заплащането.

Признайте добре свършената работа – Помислете за времето, в което влагате усилия в нещо, само за да остане неразпознатото накрая. Бихте се почувствали ужасно, нали? Това чувство е показател за недоволството на служителите по време на работа. Проучване от 2018 г. установи, че 62% от работниците обвиняват недостатъчното признание за своята демотивация. Похвалата винаги е полезна, но истинското признание идва под формата на осезаеми награди: положителен преглед на представянето, своеобразна награда или дори бонус.

Предлагайте гъвкави възможности за работа – Гъвкавостта е задължителна за тези, които искат да балансират ролите си в кариерата с други интереси и задължения. Давайки възможност на служителите си да вземат децата си от училище, да отидат на лекар и дори да отпразнувате специални техни поводи показва ясно, че те са едновременно ценени и им се вярва. Проучване от 2018 г. показва, че 80% от работниците биха избрали работа с гъвкав график, а в друго изследване от 2019 г. установява, че 30% от анкетираните са напуснали работа, тъй като компанията не е предлагала гъвкави възможности за работа.

Насърчаване на здравословна работна среда – Като основател, главен изпълнителен директор или дори мениджър, вие носите отговорност към създаването на здравословно и справедливо работно място. Почти всяка компания има политики за тормоз и дискриминация, но винаги можете да надхвърлите изискванията на закона и да поставите основите за пространство, което не позволява коментари зад гърба на колегите, агресивни политически разговори или друго поведение, което може да отчужди определени служители. Токсичната работна среда е истинската причина хората да изпитват дискомфорт и  повечето от тях не са склонни да търпят унижения пет дни в седмицата.

Задържането на служителите далеч надхвърля достолепните компенсационни пакети и спортни съоръжения в офиса. Запазването на най-добрите служители трябва да бъде приоритет за всяка компания. Прилагайки тези стратегии, вие не само ще задържите наетия персонал, но и ще привлечете квалифицирани и ефективни таланти.

Източник: Томас Смейл, основател на FE International за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *