Партньор на Проватон
 Силата да се променяш

Силата да се променяш

Сподели в

Всеки аспект от живота, който искате да управлявате по-активно, изисква промяна в навиците. Например поемане на повече отговорност по време на работа, спазване на диета, научаване на нещо ново, стартиране на програма за упражнения или четене на повече книги. За да ги модифицирате, е необходимо да се работи вътрешно върху вярванията и парадигмите, които обикновено ограничават хората да постигнат това, за което копнеят и желаят.

През 1960 г. пластичният хирург Максуел Малц определя продължителност от 21 дни за създаване на навик. Впоследствие, обаче, невронауките потвърждават, че това не винаги е така и че невроните могат да реагират по-дълго време, преди всичко повлияни от тенденцията на мнозинството да изоставят или отлагат обучението на навици преди 21 дни. Може да се каже, че времето е променливо, макар че ако успеете да го поддържате в продължение на три или повече седмици, ще бъдете по-близо до включването му като нова рутина.

Резултатите, които всеки човек иска да получи, обикновено включват промени в поведението. Много пъти желанието се изразява устно, което не означава, че целта е последвана от необходимите стъпки за постигането й. В книгата си “Силата на навиците” авторът Чарлз Дюиг споделя своето виждане за динамиката, която може да се проследи, за да се придобие подходящата проактивност.

Преодолейте инерцията на автоматичния отговор и пренасочете усилията, вниманието и фокуса към новото, което ще доведе до ново житейско преживяване, което е по-близо до резултата. Има много начини да се постигне това, но един от ключовете е постоянството, съчетано с вътрешната сила да се упорства отново и отново, и наградата, която ще бъде получена в края.

Ето как можете да промените навиците си с три лесни стъпки:

Набележете си нов навик

От идентифицирането на новия навик, който искате да включите, можете да работите вътрешно, за да откриете точния момент, в който се появява тенденцията за изпадане в стария модел на поведение. От съществено значение е целта ви да е постижима, измерима и конкретна и да ви вдъхновява достатъчно, за да я поддържате във времето. Запишете я и я визуализирайте с пълна яснота: да имате идея в главата си не е същото като да я поставите на хартия, да я видите и да я измервате ежедневно.

Навиците се изграждат върху повторение. И новото проактивно и позитивно поведение също, така че ще трябва да възпроизвеждате този нов нервен път в мозъка си отново и отново, за да очертаете подходящия път, за да го достигнете.

Не забравяйте, че енергията следва мисълта, така че е от съществено значение вашето подсъзнание да бъде приведено в съответствие с този дух на създаване на новия навик, така че да показва на вашия съзнателен ум (този, който отговаря за мислите и “дава заповед” за изпълнение на действия), че има нещо ново, което да включите в живота си и това ще постигнете само като го свържете в подсъзнанието чрез положителни емоции и чувства. Например, представяйки си как ще се чувствате, когато вече постигате това, което искате да постигнете.

Свържете го с положителна рутина

Когато емоциите, съпътстващи рутината на новия навик, са оптимистични и ви тласкат напред, умът се чувства утешен, защото знае, че върши добра работа: има вътрешното удовлетворение и чувство за постижение. За да свържете новия навик с положителна рутина, е важно да се съсредоточите върху малки действия, които допринасят за вашия успех.

Много хора са добри в определянето на това, което не искат, въпреки че подходящият подход тук е, че можете да изразите и да почувствате това, което искате. Тази връзка е емоционална и дълбока и изисква дисциплина, за да проектирате малките стъпки, за да утвърдите новото поведение в ума си и да го приведете в действие. Има хора, които не постигат резултата например от диета, защото я създават само на съзнателното ниво на ума (мисли, идеи) и не го задържат в подсъзнанието (което захранва този опит със свързани емоции). Стъпка напред ще направите, когато сте сигурни, че ако продължите, резултатът непременно ще дойде.

Създайте си награда, свързана с поддържането на този навик

Третата точка за промяна на навика е решаваща: трябва да създадете награда. Подобно на всички човешки същества, ние правим нещата, защото чувстваме, че получаваме някаква полза. Възнаграждението на навика, в този случай, трябва да бъде достатъчно предизвикателно и осезаемо, за да ви развълнува и в същото време да подхрани ума ви да го правите непрекъснато.

Наградата е вътрешна или външна, която вие сами си давате. Това могат да бъдат просто насърчителни думи, водене на бележник за вашия напредък по отношение на навика, обсъждане на постиженията ви с някого, когото обичате или приготвяне на нещо вкусно, което не сте яли отдавна. По този начин можете да променяте навици, които са вредни или които вече не е необходимо да поддържате в живота си, и да включите други, които водят директно до желания резултат.

Източник: Даниел Коломбо за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *