Партньор на Проватон
 Осъдиха Община Варна за авторски права от концерта на MTV

Осъдиха Община Варна за авторски права от концерта на MTV

Сподели в

Община Варна бе осъдена да плати 15 000 лева за авторските права на 15 от песните, изпълнени по време на концерта на МTV през 2018 г, съобщи Дарик.

Решението на Варненския окръжен съд е от вчера. Одобрен е искът на “Музикаутор” за обезщетение по 500 лева за всеки от авторите на текста и музиката на 10 песни на Рита Ора и 5 на “Иърс енд Иърс”, изпълнени по време на “MTV Varna Beach Present 2018”.

Сдружението е предупредило Общината, че по силата на договори с чуждите организации държи правата за песните на Рита Ора и “Иърс енд Иърс” у нас. Организаторите обаче пропуснали да уредят този въпрос.

Нарушението е било констатирано и от сезираните контролни органи от Министерство на културата, като на Общината е била наложена санкция за административното нарушение по Закона за авторските права и сродните му права.

В хода на делото Община Варна подава обратен иск към дружеството “РОКЮ Медия България”, което бе съорганизатор на събитието. От Общината твърдят, че ангажиментът им за участие в този проект се изчерпил с предоставяне на предварително финансиране на част от планираните разходи на организатора, а цялостната дейност по предоставяне на услугите по връзки с медии, обществеността и реклама, продажбата на билетите и разплащането с изпълнителите и продуцентите на телевизионната програма били поети изцяло от съорганизаторите, който се задължили да ги извършат с необходимите умения и грижа в съответствие със законовите норми.

Като ответник по обратния иск, “РОКЮ Медия България” не са оспорили твърденията и не са предприели насрещна защита по същество.

Според постановения съдебен акт, Община Варна е осъдена да заплати 15 000 лева на “Музикаутор”.  Осъдено е и дружеството “РОКЮ Медия България”, което трябва да плати на Общината 15 000 лева, но след като Общината изплати обезщетението на “Музикаутор”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *