Партньор на Проватон
 Как да се преборим с фитнес мързела

Как да се преборим с фитнес мързела

Сподели в

На кого му се занимава със скучни тренировки, когато навън времето е идеално за екскурзии и разходки, а пък по Netflix току-що са пуснали новия сезон на някой дългоочакван сериал?

Вероятно много хора си задават често подобни въпроси и така лесно губят мотивацията си за трениране. Лошото обаче е, че лятото вече чука на вратата и времето за влизане във форма става все по-малко.

Това е и едно от най-сложните препятствия за голяма част от трениращите – липсата на мотивация.

Разбира се, не е задължително да става въпрос за мързел. Може да се намирате в плато и да се чувствате твърде далеч от поставените цели. Или пък просто сте попаднали в грешната зала. Причините може да са много и различни, а когато се натрупат, просто губите мотивация за каквото и да е.

Така започвате да пропускате по някоя и друга тренировка, докато съвсем изоставите целия процес. Само че колкото повече тренировки пропускате, толкова по-трудно ще ви бъде след това да наваксате.

Затова прочетете нашите съвети за справяне със загубата на мотивация и мързелът, хвърлете телефона настрана и се захванете за работа!

Сменете обстановката

Пробвайте друга зала или изцяло друг спорт. Идеята е просто да излезете от комфортната си зона и да промените заобикалящата ви среда. Там ще има нови хора, нови запознанства и нови контакти. Опитайте групови занимания, ако сте тренирали досега сами – така ще разберете, че всъщност тренировките не е задължително да бъдат самотно преживяване.

В този смисъл може да опитате и лагер. Много групи за трениране от време на време организират т. нар. бууткемпове за по няколко дни в планината или на морето. Те винаги представляват една страхотна комбинация от добра храна, здрави тренировки сред природата, чист въздух и много положителни емоции с останалите участници.

Всичко това действа мотивиращо, тъй като груповият характер на заниманията сам по себе си подтиква всички трениращи към повече усърдие, тъй като всички те споделят общата цел да “оцелеят” лагера.

Намерете си партньор за тренировки

Снимка: iStock

Няма значение дали ще е приятел или колега, идеята е в залата да имате човек до себе си, който не просто ще ви пази на лежанката, но и ще действа като мотиватор, за да направите още едно повторение, точно когато мислите, че вече нямате сила. Това ще бъде и човекът, който ще ви звънне по телефона, за да ви разубеди, когато сте решили да пропуснете една тренировка, защото ви е домързяло.

С подобен партньор при всички положения ще повишите резултатите си и ще се почувствате по-добре. Естествено, това важи, само ако подхождате сериозно към тренировъчния процес и не прекарвате цялото си време в разговори, вместо да наблегнете на железата.

Поставете си реалистични цели

Поставянето на ясни и конкретни цели е важно, но още по-важното е те да бъдат реалистични и постижими. Да, холивудските звезди са страхотен източник за мотивация, но техните постижения са резултат от инвестицията на изключително много време, усилия и средства.

В този смисъл най-добрият възможен съвет тук би бил просто да си поставите краткосрочни задачи, които да водят към една голяма в дългосрочен план цел. Например всяка седмица увеличете повторенията или сериите спрямо предишната, или пък си кажете, че ще свалите 1-2 килограма за този период. Така много по-лесно ще имате усещането за прогрес и няма да губите мотивацията си.

Обновете си плейлиста

Снимка: iStock

Скорошно изследване на Уисконския университет показва, че слушането на надъхваща музика по време на тренировка намалява усещането за умора и увеличава издръжливостта и силата с 15%. Е, не е като да не знаем, че музиката носи настроение, но все пак е хубаво, когато това е подкрепено и от научни доказателства, които сочат към нейната полза при тренирането.

Така че без значение дали ще е хип-хоп, рок, хеви метъл, поп или техно, любимата музика винаги ще ви бъде от полза за поддържането на висока мотивация.

Намерете това, което ви харесва най-много

Не за всеки е приятно да се затвори във фитнес зала, която бързо може да доскучае. Но и фитнесът не е единствената възможност. Живеем във време, когато практически всеки един възможен спорт е напълно достъпен – от всякакъв вид аеробика и кондиционни тренировки до групови и индивидуални спортове, или пък такива на закрито и открито. Стига да има желание за движение, варианти и възможности винаги ще се намерят.

Идеята е да намерите най-ефективния начин на спортуване, който ще ви бъде интересен, забавен и най-вече ще ви кара да се чувствате добре. Защото в крайна сметка това е най-важното.

Всичко останало може да се смята като един бонус към добре свършената работа, а резултатите няма да закъснеят.

Приключението Get in Shape³ започна! Как се справят официалните участници в нашето предизвикателство за един по-активен живот, съвети за трениране, хранене и по-малко стрес, както и още много любопитна информация ви очакване и в специалната платформа на Get in Shape

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *