Партньор на Проватон
 Не вършете тяхната работа!

Не вършете тяхната работа!

Сподели в

Ако сте лидер, мениджър или шеф, знаете добре как се стоят нещата при управленските роли – всичко се случва наведнъж, няма време за почивка и всички разчитат на вас да реагирате бързо и решително.

Способността да действате на време при сложни ситуации и да вземате светкавични решения е ключова за доброто лидерство. Тя се основава на това да знаете как да избягвате разсейването и да гледате на нещата в перспектива.

Ето няколко начина, по които добрите лидери запазват вниманието си върху собствените си задачи и избягват ситуацията, в която вършат работата на другите:

Те се фокусират върху важните неща

Добрите лидери не си позволяват да изпускат от поглед голямата картина, изпълнявайки задачи от чужд списък. Вместо това те запазват фокуса си върху най-важните неща за тях и поддържат вниманието си концентрирано върху тези ключови задачи – всеки ден и през цялото време.

Те не се поддават на емоциите

Всички познаваме лидери, които непрекъснато се притесняват, че другите не вържат работата си толкова добре, колкото самите те биха могли. Най-добрите ръководители поставят тези емоции под контрол и се фокусират върху собствените си отговорности.  Те може да имат притеснения, но в крайна сметка се доверяват на способността на своите служители да изпълняват възложените им задачи.

Те слушат и се учат

Най-добрите лидери не спират да търсят  нови познания в различни области. Не бъдете ръководител, който проявява фалшив интерес към чуждото мнение и винаги действа по начина, по който си е наумил предварително. Слушайте и се учете.

Те не са предубедени

Лидерите, които гледат на нещата в перспектива, не позволяват личният им опит да засенчи тяхната обективност. Те работят усилено, за да разберат и преодолеят своите предразсъдаци, защото знаят колко вредни могат да бъдат в работата.

Те не правят от мухата слон

Добрите лидери не правят от мухата слон всеки път, когато нещо се обърка. Те са в състояние да се абстрахират от моментната си раздразненост и да видят грешките, злополуките и нещастните обстоятелства такива, каквито са, без да им придават по-голяма важност от необходимото.

Те не съдят другите

Осъдителният подход към другите е сигурен начин да загубите представа за реалността. Не бъдете от онези лидери, които си изграждат мнения и стигат до заключения, преди да са се запознали с всички факти. Необоснованите предположения могат да навредят неимоверно на отношенията ви с другите.

Те не изпитват нужда да бъдат най-умния човек в стаята

Дори да са изключително интелигентни и ерудирани, добрите лидери не живеят с илюзията, че знаят всичко. Изслушването на различни гледни точки и постоянното учене им позволява да имат по-широко и задълбочено разбиране за процесите в работата.

Лесно е да се поддадете на изкушението да поемете целия контрол в ръце и да свършите работата на всички останали. Когато обаче сте натоварени с много задачи, трябва да се концентрирате върху собствените си задължения и да ги изпълните възможно най-добре.

……………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *