Партньор на Проватон
 България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Сподели в

България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

От декември с изменение в закона по инициатива на ВМРО празникът е преименуван на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Предишното име на празника беше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празнични шествия ще преминат по улицата на много български градове, общините предвиждат още концерти, награждавания на изтъкнати творци и дейци на просветата.

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име. В 9.30 цветя пред паметника ще поднесат президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Стефан Янев.

“Парад на буквите” и “Звукът на литературата” в София

Пред паметника на Светите братя столичната община организира музикална програма с участието на детски състави. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

В 10:30 ч. от пл. “Славейков” към парка “Заимов” за втора година ще потегли “Парад на буквите”, организиран от Сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдат подредени от децата, участващи в парада.

От 12:00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специалната инсталация “Звукът на българската литература” от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици.

Празнично шествие в Пловдив

Празничното общоградско шествие в Пловдив ще тръгне от площада пред художествената гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в 10 ч. и ще премине по улиците “Хан Кубрат”, “Райко Даскалов” и “Княз Александър I” – до площад “Стефан Стамболов”.

Духовият оркестър на военния флот ще свири във Варна

Във Варна Заради епидемичната обстановка и тази година празнично шествие няма да бъде проведено, но между 10.45 ч и 12 ч. на LED екраните на входа на Морската градина, на пл. “Независимост” и на кръстовището на площад “Съединение” ще бъдат излъчвани кадри от минали години.

Тържествата започват от 9 ч. на пл. “Св. Св. Кирил и Методий “, пл.”Независимост” и бул. “Княз Борис І”, където ще звучат училищни песни и маршове, посветени на празника. в 10 ч. празненствата продължават с изпълнение на хорови формации пред храм “Св. Николай Чудотворец”. В 11 ч. 30 цветни балона с буквите от българската азбука и бели гълъби ще бъдат пуснати в небето пред входа на Морската градина

Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще свири на същото място от 11 ч. .

Под наслов “Да поиграем на празника” е концертът на фолклорен ансамбъл, който ще започне час по-късно.

Русе ще награди отличниците

Тържествената програма в града ще започне в 10:30 ч. с две шествия на ученици и учители по ул. “Александровска”, тръгващи от СУ “Христо Ботев” и от професионалната гимназия “Йосиф Вондрак”

От 11:00 ч. деца от русенските учебните заведения и от Общинския детски център за култура и изкуство ще участват в концерт пред сградата на Община Русе на площад “Свобода”. В програмата ще се включат и Общинският духов оркестър, мажоретен състав “Екстрийм”, хор “Св. Г. Победоносец” при Общинския младежки дом, Фолклорен ансамбъл “Русчуклийче” и Детска вокална група “Слънце”.

От 12:30 ч. пред Доходно здание ще бъдат наградени с грамоти и плакети отличниците на Русе, а в 18:00 ч. започва официалната церемония за обявяването на тазгодишните носители на Награда “Русе” в областта на изкуството, културата, образованието и науката.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *