Партньор на Проватон
 Туроператор спира да предлага родното Черноморие в Русия

Туроператор спира да предлага родното Черноморие в Русия

Сподели в

Всички негови чартърни полети до Варна и Бургас ще бъдат пренасочени за сезон 2022 г.

Един от големите международни туроператори – „ТЕЗ тур“ (TEZ Tour) спира да предлага българското Черноморие в Русия за този летен сезон. Това обяви за TravelNews Бейзат Туналъ, генерален представител на компанията у нас.

Всички чартърни полети от Русия на туроператора до Варна и Бургас ще бъдат пренасочени за сезон 2022 г. Всяка направена заявка от клиент ще бъде преглеждана индивидуално, а хотелите които потвърждават резервацията за 2022 г., ще я прехвърлят за следващия сезон.

За непотвърдените заявки ще бъде предлагана алтернативна друга дестинация, каза той.

Причината за отмяната на програмите за България е, че все още има забрана на руските туристи да идват у нас с цел туризъм. От друга страна не можем да реагираме да напълним полетите евентуално само за юли и август.

По този начин сезонът става изключително къс, обясни Туналъ. Според него руските туристи ще се насочат към Гърция, Кипър, Египет и на по-късен етап към Турция, тъй като в момента имат забрана да ходят и там. Тези дестинации ще наблегнат да вземат всеки руски турист. Особено Гърция, която е насочила целия си маркетинг и реклама към Русия.

„ТЕЗ тур“ засега очаква от началото на юли да реализира програмата си от Беларус до българското Черноморие. От края на май започват нейните чартъри от Естония до морето. Тя работи на пазарите в балтийските страни. Сезонът ще бъде last minute, което за нас е трудно да планираме полети и до последно няма да се знае дали ще бъдат осъществени.

Това е непредвидимост за нас, за авиокомпаниите и за хотелите, каза Бейзат Туналъ. Според него държавата се забави с пускането на програмата за подпомагането на чартърите с 35 евро на запълнена седалка за летния сезон. Тя е необходима в момента, за да стимулира полетите до България през юли, август и септември и да даде конкурентоспособност спрямо останалите пазари.

„ТЕЗ тур“ води чужди туристи в България основно от бившия социалистически блок. . Туроператорът е довел през 2019 г. над 42 000 туристи в страната. Компанията работи и на нашия пазар, от където организира ваканции за чужбина.

В момента до българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7 отложи преди два дни програмата си до България за 26 юни, обяви за TravelNews Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“, който е представител на S7 у нас. По-рано този месец авиокомпанията прекрати полетите си за Бургас до края на май. Сега има ново отлагане, защото руската държава все още не позволява на гражданите си да идват в България, каза Георгиев.

Страната ни не попадна в списъка на неприятелските държави на Русия, но реално продължава да има забрана, която се отнася не само за нас, но и за още 15 страни, сред които Гърция, Турция, Италия, Испания и др. Българското посолство и консулски служби работят и издават визи на руснаците, но засега не могат да пътуват.

Руската авиокомпания S7 беше заявила 46 полета за Варна и 137 за Бургас през юни, съобщиха наскоро от летищата. Засега графиците за юли, август и септември остават, защото по този начин си пази слотовете.

Последният полет на S7 до Бургас беше на 9 май. Тя осъществяваше по един полет седмично от края на март

Бейзат Туналъ, генерален представител на ТЕЗ тур

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *