Партньор на Проватон
 Хотелиери поискаха от премиер и президент да информират света, че сме безопасна ковид дестинация

Хотелиери поискаха от премиер и президент да информират света, че сме безопасна ковид дестинация

Сподели в

Първият приоритет в работата на туристическото министерство трябва да е незабавното информиране на света и на всички потенциални пазари за България, че сме сигурна и безопасна дестинация.

Това е официалното становище на председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Това може да се случи само след излъчени послания от най-високо ниво – президент, министър-председател, подчерта Щерев. Именно те трябва да проведат нужните разговори с колегите си от основните пазари да страната ни като Германия, Великобритания, Русия, Израел, Украйна и така нататък, категоричен е председателят на БХРА. За да са убедителни при твърденията си, държавата трябва да поеме разходите за PCR и антигенни тестове, като направи съответната организация в хотелите, чрез мобилни групи. Както и да плати разходите за PCR и антигенни тестове и за персонала за курортите, който се налага да се привлича от чужбина. Освен това е наложително държавата да определи ковид хотелите и да поеме разходите за лечение в случай на заболяване. Приоритетно трябва да се ваксинират заетите в туристическия сектор с избрани ваксини и по техен избор. Да се приеме, че децата до 12 г. ще влизат без тестове, както е да се посочи ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките – да е ясно кога отваряме, кога затваряме. Наложително е е да се публикуват често задавани въпроси и отговори към тях по официалните сайтове на ведомствата – Министерство на туризма, на здравеопазването, на външните работи, както и да се въведе гореща онлайн линия „въпрос-отговор”, обясни Щерев.

Вторият важен приоритет в работата на служебния кабинет в областта на туризма трябва да е визовата политика, категоричен е Щерев. Закъсняхме с визите за Русия, арабски страни и други трети страни, подчерта председателят на БХРА. Необходимо е да се въведе онлайн издаване на визи и получаване на визите направо на границата, след предварително одобрение. Наистита е наложитално максимално да се облакчи процедурата по издаване на визи, да се възстанови работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, да се постигне съгласие относно уеднаквяване движението на хора в рамките на Европейския съюз.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *