Партньор на Проватон
 Ужасни за 30 дни

Ужасни за 30 дни

Сподели в

Преполовихме първия месец на 2021 г. Как вървят новогодишните ви обещания?  Като се има предвид фактът, че обикновено над 80% от обещанията, които хората си дават в края на годината, завършват с провал, бих предположила, че предвид състояние на света в момента отговорът на много от вас би бил: „Какви обещания?!“

Това означава ли, че човек трябва да спре да работите по самоусъвършенстването си, докато светът не стане по-малко луд? Не точно. Както наскоро американският писател и художник Остин Клиън отбеляза в своя блог, има друг вариант.  Вместо да изисквате повече от себе си, може да се отпуснете в едно славно несъвършенство. В крайна сметка най-вероятно ще постигнете повече поемайки по този път, отколкото ако постоянно преследвате върхови постижения.

Понижете стандартите си, за да подобрите представянето си

Истината е, че в началото всички се справяме ужасно с новите хобита и навици. Колкото и естествено и неизбежно да е това, много хора мразят да не са добри в това, с което се занимават. Нещо повече, ние много често се отказваме от определени дейности (или пък никога не се захващаме с тях), защото не можем да се примирим със собствените си недостатъци и с чувството да бъдем некомпетентни.

Решението не е да самобичувате за това, че не се справяте по-добре. Правилният подход не е и да отлагате нещата, докато не дойде „перфектното време“, когато от нищото ще придобиете някакви нови способности, които да ви направят по-добри в конкретната дейност. Решението е в приемането на факта, че известно време ще сте ужасни.

Клиън цитира професор Адам Грант от бизнес училището „Уортън“, за да придаде по-ясни очертания на тази идея: „Понижете стандартите си относно вашето разбиране за напредък и никога няма да бъдете парализирани от перфекционизма“

Вместо да си поставяте за цел да се научите да играете шах или да свирите на цигулка до март, Клиън съветва да поемете ангажимента да се справяте ужасно с нещо, което искате да научите да правите, в продължение на 30 дни.

„За да станеш добър в нещо, първо трябва да си готов да бъдеш ужасен в същото. Не тренирайте, за да станете по-добри. Упражнявайте се, за да се справяте по-малко зле“, казва той.

Перфектният подход за самоусъвършенстване през 2021 г.

Този подход има няколко предимства. На първо място, той е по-лесен за изпълнение. Да се справяш зле с нещо не изисква големи усилия дори в година като тази. Второ, този подход не носи почти никакъв стрес. Ако не очаквате съвършенство или бърза напредък от себе си, няма да се чувствате зле, независимо от това колко бавен е вашия прогрес. Трето, и може би най-важно, това е начинът да станете добри в настина трудни за усвояване умения – продължавате да опитвате, ден след ден, докато накрая не успеете.

Постът на Клиън е пъллен с мотивиращи истории на професионални писатели и музиканти, които използват този подход в ежедневието си. Те приемат, че да си некомпетентен е неразделна част от пътя към усъвършенстването и се ангажират да правят грешки всеки ден, докато един ден не спрат да ги повтарят.

Това е перфектният начин да придобиете нови умения по всяко време ,но той изглежда особено подходящ за днешните изтощителни и непредсказуеми времена. Най-вероятно в момента нямата нужната енергия, за да бъдете перфекционисти, и това е напълно нормално. По тази причина Клиън съветва да си направите график под мотото „30 дни, в които да стана по-малко ужасен“, и да следите напредъка, които постигате всеки ден, колкото и незначителен да е той.

След тези 30 дни вероятно ще сте много по-добър в дейността, която опитвате да овладеете, отколкото когато сте започнали, без същевременно с това да сте положили огромни усилия и да страдали от стрес и натоварване. Това е печелившата стратегия, която със сигурност ще е по-резултатна от вероятно неуспешната ви новогодишна резолюция.

………………….

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *