Партньор на Проватон
 Как успешно да презентираш бизнеса си? Виж съветите на победител в състезание за $100 000

Как успешно да презентираш бизнеса си? Виж съветите на победител в състезание за $100 000

Сподели в

Успешното презентиране на бизнеса ти е от изключителна важност, ако искаш да получиш финансиране или да увеличиш клиентите си. Можем ли тогава да се научим да представяме по-добре идеите си, така че да убедим своите събеседници да ги подкрепят?

Според автора на Forbes Кармайн Гайо да, особено със съветите на Даниела Бланко, която печели първо място в международно състезание по презентиране на бизнеса си и си тръгва с награда от 100 хил. долара.

Ето нейните съвети:

  1. Сподели лична история

Даниела започва своята презентация в състезанието с лична история. „Името ми е Даниела Бланко. Родена съм във Венецуела. Бях на четири, когато казах на майка ми, че искам да се занимавам с наука, но с добрата наука, тази, която помага на хората.“

Бланко обяснява, че когато представя идеите си за своя стартъп Sunthetics пред потенциални инвеститори и партньори, те не се интересуват само от технологията, за която им говори, но и от човека, когото се очаква да подкрепят. „За да продадеш себе си като предприемач, трябва да покажеш на хората числата, разбира се, но също така да им обясниш защо се занимаваш именно с това“, казва Бланко.

След като обяснява техническите проблеми около производството на материали като найлон по природосъобразен начин, Бланко представя решенията, по които работи нейната компания, а в края на презентацията отново се връща към личната история от началото. „Не се чувствам обезкуражена от препятствията, пред които ще се изправя. Без да осъзнава, майка ми ме научи как да бъде предприемач: тя винаги ме е окуражавала да търся смисъла на това, което правя. Тя винаги е била перфектният пример за упоритост и по същия начин аз като жена инженер, предприемач и имигрант продължавам да се боря за мечтата си. Каквото и да се изправи на пътя ми, знам, че, също като майка ми, нищо няма да ме прекърши.“

  1. Представи голямата си идея с едно изречение

Трябва да можеш да поместиш смисъла на идеята си в едно изречение. Ако не успяваш, значи трябва да се упражняваш още. Ако можеш, това показва, че имаш много ясна идея какъв е бизнесът ти и какво искаш да постигнеш. Въпреки че технологията, разработвана от компанията на Бланко, е сложна, мисията ѝ, показана в презентацията ѝ, е проста: „Мисията ми е да направя химическата индустрия по-природосъобразна.“ Това показва на аудиторията ти цялата картина, преди да навлезете в детайлите.

  1. Репетирай като изпълнител

Упражнявай презентацията си все едно излизаш на сцена. Трябва да знаеш презентацията си много добре, за да можеш да говориш така естествено, все едно с аудиторията просто си говорите.

Репетирай презентацията си като театрална постановка. Това ще ти даде увереност и ще намали стреса преди големия ден.

„Никой друг в залата няма да знае, че се притесняваш, ако не им го покажеш“, казва Бланко. „С достатъчно репетиции можеш да влезеш в залата така, все едно я притежаваш.“

Бланко е доказателство, че тези съвети работят. Компанията ѝ набира над 400 хил. долара финансиране благодарение до голяма степен на презентациите ѝ.

„Осъзнах, че, особено в сферата на науката, най-важната част от представянето на идеята ти е да я обясниш толкова просто, че да можеш да я обсъдиш с всеки. Често срещана грешка е убеждението, че колкото по-сложно представяш дадена идея, толкова по-умно звучиш. Това не е вярно. Хората са готови да подкрепят само това, което разбират“, казва тя.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *