Партньор на Проватон
 Депресия – как да я познаем и какво да правим?

Депресия – как да я познаем и какво да правим?

Сподели в

Депресия. Една дума, която през последните десетилетия стана модерна и започна да се ползва като нарицателно за всяка промяна в настроенията. И докато по-старото поколение не я взима много на сериозно, истината е, че тя се превръща в чумата на нашето време.

В следствие на странната година, която преживяхме, неминуемо настроенията ни станаха една идея по-минорни. Нормално, социалните ни контакти се сведоха до минимум, рутината ни се промени изцяло, партитата през уикенда се превърнаха в TikTok маратони, пътуванията се реализират основно чрез Google Earth, а социалните медии буквално превъртяха играта. Децата ни ходят на дистанционно училище, дистанционно си организираме бизнес срещите, дистанционно пазаруваме, дистанционно се обичаме. Дистанцирахме се. Като че между нас и живота изникна пропаст, която изпитваме абсолютна невъзможност да прескочим. Депресия, здравей!

Как да разпознаем депресията?

Повечето признаци са ни известни – отчаяние, безнадеджност, безсмислие на всичко, чувство на тъга, тревожност и безпомощност, ужасни „предчувствия”, раздразнителност и чувство на вина, апатия и самоубийствени мисли.

В „застоялото” ни настоящо ежедневие, все по често хората се оплакват от хронична преумора, безсъние, липса на мотивация и концентрация. Страхуват се за бъдещето си и нямат желание да слязат дори до магазина. Събуждат се с главоболие, а болките в гърба и ставите ни станаха най-добрите приятели. Разпознахте ли се? Честито. Вие сте в депресия.

В случай на самоубийствени мисли и тотална липса на смисъл от съществуване, непременно се консултирайте със специалист. Ако обаче изпитвате някое от по-„леките” емоционални неразположения, ето няколко стъпки за преодоляването им, които помогнаха на мен:

  • Направих си график – По принцип, аз съм най-организираният човек, който познавам. Всичко ми е под конец и винаги знам какво ще правя на следващия ден още от предния. През последните няколко месеца обаче, ежедневието ми не протича точно така. Изведнъж около мен настана хаос, който нямах никакво желание да изчистя. Тъй като съм се сблъсквала с депресията и преди, веднага заподозрях, че нещо не ми е наред и си направих тест. И отговорът беше на лице. Явно все пак социалната изолация се е отразила на емоционалната ми стабилност и трябваше да взема мерки. Затова си съставих график със задачи, който плътно да следвам. И въпреки че ми костваше усилия да вляза в норма, отново изпитвам щастие.
  • Разхождам се – заставих се всеки ден, по едно и също време, да правя обиколка на квартала. Искам – не искам, глътката въздух е важна.
  • Физически упражнения – да, така е. Фитнесите са затворени, но Youtube е пълен с домашни тренировки, а е научно доказано, че физическото натоварване спомага преборването на емоционалния стрес. Така че аз започнах да тичам всеки ден по стълбите в коридора.
  • Изключете всички устройства – това, независимо дали сме в депресия, или не, е много важно за здравословния сън. Когато обаче страдаш от инсомния, най-добрият начин да се преборим с нея е, като се отървем от всичко, което ни разсейва от заветната цел, а именно да заспим.
  • Настройте си аларма – да ставаме всеки ден по едно и също време е много важно. Създайте си ефективна рутина за ставане от леглото всеки ден по едно и също време. Моят ден започва в 8ч.
  • Хранете се здравословно – колкото повече джънк хапваме, толкова по-лошо е емоционалното ни здраве. Истината е, че добрите храни значително подобряват настроението, а смаляването на талията е един много положителен страничен ефект.
  • Споделете с близките си за своите тревоги – колкото повече трупаме емоциите си, толкова по-лошо става. Аз например, накрая вече изпитвах и задух (чест симптом при депресия), който, въпреки крепкото ми здраве, меко казано ме смущаваше. Оказа се обаче, че ме задушават собствените ми тревожни мисли. Така че споделяйте. Става далеч по-леко.

И все пак, ако главата ви все по-често обитават мисли като „какъв е смисълът” и „има ли смисъл изобщо”, непременно се консултирайте със специалист. Депресията не е за подценяване. Обърнете й внимание на време.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *