Партньор на Проватон
 Едни само мечтаят, а други успяват. Разбери от кои си

Едни само мечтаят, а други успяват. Разбери от кои си

Сподели в

Казват, че цел без план е просто мечта. Често хората казват какво се надяват да постигнат, докато други съставят план за действие, за да могат систематично да работят за постигането на целта си. Това е разликата между мечтателите и успешните хора.

Мечтател или успешен човек си?

Ти от кои си? Авторът на Forbes д-р Рут Готиан предлага шест начина да разбереш:

  1. Мечтателите казват какво трябва да направят; успешните хора просто го правят. Мечтателите говорят за „един ден“, а успешните хора се фокусират върху „ден 1“.
  2. Мечтателите планират прекалено дълго и обикновено никога не започват; успешните хора реагират според промяната на ситуацията.
  3. Мечтателите повече бърборят; успешните говорят по същество.
  4. Мечтателите имат много различни цели; успешните хора се фокусират върху настоящата си цел.
  5. Мечтателите говорят повече, отколкото слушат. Успешните хора слушат повече, отколкото говорят.
  6. Мечтателите се отказват, когато се изправят пред предизвикателство. Успешните хора знаят, че ще преодолеят препятствията и ще успеят. Вместо да се чудят дали ще се справят с дадено предизвикателство, те се фокусират върху това как да го преодолеят.

Синдром на самозванеца

Страхът от успеха е нещо реално и при много хора може да доведе до синдром на самозванеца – страха да те разпознаят като самозванец. Тези, които избягват провала, са по-фокусирани върху това да предпазват себе си от чувството, че са се изложили или че са некомпетентни. Те може да отлагат постоянно осъществяването на целите си, тъй като предпочитат да се съмняват във вложените усилия, отколкото в способностите си. Може да стигнат и по-далече в опита си да се саботират, например като отидат на парти в нощта преди важна презентация.

В същото време хората, които се фокусират върху успеха, правят всичко възможно да контролират средата си и знаят, че успехът зависи от усилията им, от постоянството и инициативността им. Те не просто мечтаят, а активно работят за постигането на целите си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *