Партньор на Проватон
 Успешно завършване на първия випуск от професионалните паралелки в СУ „Васил Левски“, гр. Девня

Успешно завършване на първия випуск от професионалните паралелки в СУ „Васил Левски“, гр. Девня

Сподели в

14.05.2021 г., гр. Девня През 2017 г. Община Девня, СУ „Васил Левски“ и трите големи индустриални предприятия в общината – „Агрополихим“ АД, „Девня Цимент” АД и „Солвей Соди” АД, обединиха усилия в подкрепа на бъдещето на гр. Девня. Четири години по-късно с гордост изпращаме първите зрелостници, възпитаници на професионалните паралелки с профил „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“.

Съвместният проект на местната власт, образователната институция и бизнеса в сферата на професионалното обучение започна през учебната 2017-2018 г. Основните цели на продължаващото и до днес партньорството са предоставяне на практически насочено образование с възможности за реализация в региона, подпомагане на бизнеса в дългосрочен аспект с квалифицирани кадри и задържане на младите хора в Община Девня. „Радвам се, че благодарение на успешното си партньорство с местния бизнес, успяхме да осъществим този толкова важен за развитието на гр. Девня проект, който днес дава първите си плодове. Смятам, че инициативата е взаимно полезна и съм сигурен, че ще продължаваме да работим в тази посока и занапред.“, коментира г-н Свилен Шитов, кмет на община Девня.

През изминалите четири години индустриалните предприятия се ангажираха с оборудване на специализирани кабинети и лаборатории, осигуряването на учебници и учебни помагала, социални придобивки за учениците и най-важното, производствени и учебни практики в заводите при избрани специалисти. Към днешна дата в петте професионални паралелки се обучават около 100 деца, които са активни участници в различни проекти на фабриките – посещения, практически задачи, съвместни инициативи за популяризиране на професионалното обучение, дейности, насочени към обществото, др. „Възможността да попаднат в реална производствена обстановка, да контактуват с колегите инженери, възможността да видят какво биха работили, ако завършат успешно и проявят интерес, както и желанието им при следващото им посещение в заводите да се изявят по-добре, ги мотивира много повече в училище.“, споделя г-жа Нели Райчева, преподавател в СУ „Васил Левски“, гр. Девня.

За представителите на индустрията средното професионално образование е от голяма важност, поради необходимостта и липсата на такива специалисти на пазара на труда. Не по-малко значим е и чисто социалният аспект – подкрепа за професионалната ориентация и реализация на младите хора в региона.

Днес с гордост изпращаме първите 22 зрелостника, които успешно завършиха професионалното си образование. Част от тях са решени да надградят наученото в технически специалности в университет, а други ще потърсят възможности за професионалната си реализация. Пожелаваме им много успехи и се надяваме, че сме спомогнали да изберат да останат и да работят за развитието на гр. Девня.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *