Партньор на Проватон
 Печеливша ли е идеята ти за нов продукт? Задай си тези 10 въпроса

Печеливша ли е идеята ти за нов продукт? Задай си тези 10 въпроса

Сподели в

Основаването на бизнес на базата на продукт не е лесно, но сега е чудесно време за това, особено ако има възможност за продаването му онлайн, пише авторът на Forbes Мелиса Хюстън.

Тя посочва 10 въпроса, на които предприемачите да отговорят, за да разберат дали имат печеливша идея за продукт, като се позовава на бизнес коуча Никол де Ларзак.

  1. Решава ли продуктът ти проблем?

Когато искаш да пуснеш нов продукт на пазара, това е първият въпрос, който трябва да си зададеш. Ако продуктът ти не решава проблем, значи идеята ти не е най-добрата и най-печелившата. Ако пък дава решение на наболял за клиентите ти проблем, тогава е сигурно, че си на прав път.

  1. Запълва ли непосрещната нужда?

Когато представиш продукт, който посреща нуждите на клиентите, когато други продукти са се провалили в тази задача, значи си на прав път. Това прави продукта ти уникален, тъй като разрешава уникален проблем, който никой друг не е успял да разреши.

  1. Отражение ли е на случващото се по света?

Изборът на точен момент е много важен за пускането на продукт на пазара. Ако следиш какво се случва по света и знаеш, че продуктът ти ще помогне за разрешаването на проблем, с който клиентите се сблъскват в момента, е много по-вероятно да е успешен.

  1. Каква е вероятността да остане уникален?

Лесно ли е да се копира идеята за продукта? Ако някой я копира, ще трябва да намериш начин да направиш продукта си различен от останалите. Ако притежаваш патент за него, ще имаш голямо предимство пред конкуренцията.

  1. Печеливша ли е идеята?

Печалбата е от огромно значение за оцеляването на бизнеса в дългосрочен план. Увери се, че продуктът, който пускаш на пазара, ще може да осигури печалба.

  1. Колко струва разработването на продукта?

За да се увериш, че продуктът ще е печеливш, трябва да си сигурен, че стойността на разработването му няма да надвишава стойността на продукта в дългосрочен план. Ако не печелиш от продажбата на продуктите, те няма да са успешни.

  1. Може ли да се скалира?

От решаващо значение е идеята да може да се скалира. Помисли например дали можеш да пуснеш по-късно допълнителни линии продукти и да развиеш идеята си. Ако това е така, значи начинанието ти има потенциал.

  1. Колко голям е пазарът?

Големината на пазара е важен фактор, защото без търсене, продуктът ти няма да успее.

  1. Тествал ли си продукта си на пазара?

Трябва да имаш потенциални клиенти, които да тестват продукта ти и да ти дадат обратна връзка. Това е важна стъпка, която не можеш да си позволиш да пропуснеш.

  1. Вярваш ли силно в идеята си?

Ако не вярваш силно в своя продукт, ще ти е трудно да го продаваш. Ако ти липсва страст, клиентите ти ще усетят това и вероятно няма да искат да си купят продукта, който им предлагаш. Освен това, ако силно вярваш в продукта си, това ще ти помогна да се справяш с предизвикателствата по пътя.

Може да имаш най-добрата идея, но ако не си направил нужната подготовка, шансът да успееш е по-малък. Пускането на продукт на пазара е постижимо, но е свързано със здрава работа. А ако силно вярваш в продукта си, това ще ти помогне в бъдеще.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *