Партньор на Проватон
 Как да приемаш по-лесно критиката

Как да приемаш по-лесно критиката

Сподели в

На много хора им е трудно да приемат критика, дори и да е градивна, защото се фокусират върху това, че са направили нещо погрешно, или дори, че може да ги уволнят заради грешката им. Така, когато получат обратна връзка, те заемат отбранителна позиция или губят увереност в себе си.

Авторът на Forbes Ейвъри Бланк дава съвети как да промениш мисленето си, така че по-лесно да приемаш обратната връзка и да използваш наученото в своя полза.

  1. Преодолей идеята, че всяка обратна връзка е негативна

Обратната връзка посочва силните ти страни и тези, върху които трябва да работиш. Когато водиш такъв разговор с шефа си например, се опитай да не мислиш, че ще чуеш само негативи за работата си. Обратната връзка трябва да включва в себе си и постиженията ти, така че не се настройвай негативно предварително.

  1. Целта на обратната връзка не е да разбереш къде грешиш, а в кои области можеш да станеш още по-добър

Когато мениджърът ти се фокусира в сферите или елементите от работата ти, които можеш да подобриш, слушай го. Сферите, в които може да има подобрение, са точно това – елементи от работата, в които може да станеш още по-добър. Опитай се да не го приемаш като оценка на характера ти.

  1. Получаваш шанс

Обратната връзка е възможност да постигнеш пълния си потенциал и да се превърнеш в най-добрата си версия. Затова я приеми като подарък.

Критиката може да е трудна за преглъщане, особено ако отидеш на срещата с шефа си с нагласата, че той има лоши намерения. Ако човекът, който дава обратна връзка, има добри намерения, критиката ще ти помогне да се развиваш. Все пак началникът ти отделя от времето си, за да говори с теб на тази тема. Уважавай отделеното внимание и инвестирай в себе си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *