Партньор на Проватон
 Не давайте съвети, предавайте опит!

Не давайте съвети, предавайте опит!

Сподели в

Mного от нас обичат да дават непоискани съвети. Други пък се чувстват раздразнени, когато получават съвети, които те самите не са поискали. Как могат да се избегнат подобни неудобни ситуации? Много просто: не давайте съвети, а предавайте своя опит.

Всеки път, когато даваме съвет, който човекът срещу нас не е поискал, нашето его ще ни каже, че го правим заради него и ще го прикрие като помощ. Но всяка помощ, независимо колко добра трябва да бъде, може да не е желана от получателя и съответно наложена от този, който я предоставя. В тази ситуация има няколко проблема. Единият е, че свободата е ограничена. “Да, но това е за нея. Знам, че тя греши”, казвате си вие. Но трябва да осъзнаете, че първо – това е вашето собствено мнение и то също може да е грешно; и второ – всеки човек има право да греши.

Най-големият проблем е, че даването на съвет на някой, който не го е поискал, създава йерархия. Все едно да кажете: “Аз знам истината, а ти не. И затова, аз ти говоря от по-висок план, а ти ме слушай”.

Ето защо решението е да превърнете съветите в подаръци, за да не нараните чувствата на хората около вас. Когато се изкушите да дадете безплатен съвет, говорите не за това какво трябва да направи другият, а за това, което е работило за вас, като използвате следните думи: “От моя опит…”. Три думи, които променят всичко. Има ли йерархия? Не. Ето как преминахте от даване на съвети отгоре надолу към споделяне на опит между двама души, които са на едно и също ниво.

Може ли вашият съвет да обиди? Не, защото сега вече не давате съвети, а споделяте практиката, която е работила за вас. Налагате ли своите критерии? Не, тъй като споделяте само собствения си опит. Налагането възниква, когато се използват думи като “трябва”, “съветвам те”, “по-добре го направи” или “грешиш, ако…”. Всеки от тези четири примера рискува да бъде възприет като атака и да причини защитна позиция в събеседника ви.

Използвайте думите “От моя опит…” всеки път, когато се изкушите да дадете един от онези безразсъдни съвети. Така ще подобрите връзката с вашите колеги, приятели и роднини.

Източник: abc.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *