Партньор на Проватон
 Полезните мантри по време на криза

Полезните мантри по време на криза

Сподели в

Eдна от любимите ми книги е „Човекът в търсене на смисъл“ на австрийски невролог и психиатър  Виктор Франкъл. Това е книга, която препрочитам всяка година и винаги научавам нещо ново. Намирам нейните уроци за особено полезни в трудни моменти на несигурност и изпитания, което я прави идеално четиво в днешно време.

Франкъл, който умира през 1997 г., разработва собствено психотерапевтично учение, което още през 1926 г. обозначава с понятието логотерапия – „лечение чрез смисъл“. Франъл разбира, че търсенето на смисъл може да бъде водеща мотивация за живот. Той вярва, че възприемането на смела нагласа в ситации на неизбежно страдание и несигурност може да ни даде нужната увереност, за да намерим смисъл в това, което правим. Когато човек вижда смисъл, той може да преодолее всяко препятствие.

Ето няколко цитата от книгата на Франкъл, които могат да ни помогнат да намерим нужната увереност и сила, за да продължим напред:

„Когато вече не сме в състояние да променим дадена ситуация, сме принудени да променим себе си.“

Този цитат на Франкъл е особено полезен в моменти, когато искаме да променим всичко около себе и всеки човек, който е част от нашия живот. Той ни помага да разберем, че ние нямаме способността да променим ситуацията или другите хора, но винаги можем да променим себе си и да израснем като хора, преодолявайки предизвикателствата, пред които сме изправени.

“Всичко може да бъде взето от един човек, но едно: последното от човешките свободи – да избереш отношението си в дадена ситуация, да избереш собствения си път.”

Човек може да изгуби всичко, включително и свободите си. Във време на несигурност ние често се чувстваме притиснати до стената, без никаква възможност за реакция. Истината обаче е, че ние винаги имаме избор. Както казва Франкъл, човек сам избира начина си на поведение и своя собствен път. Именно тази сила да избираме ни помага да продължим напред и да се справим с неприятностите, през които сме принудени да преминем.

„Ненормалната реакция при ненормални обстоятелства е нормално поведение.“

Иначе казано, ако една криза или някакво предизвикателство ви кара да реагирате по начин, по който обикновено не бихте реагирали, може би вашата необичайна реакция всъщност е напълно нормална. Когато сме изправени пред ново статукво, несигурността може да ни накара да предприемем действия, които в миналото не сме дори считали за валидни реакции. По какъвто и начин да подходите към дадена ситуация, не забравяйте да бъдете съпричастни и добри със себе си.

„Животът никога не става непоносим заради обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел“

Тези думи представляват една изключително полезна мантра по време на криза. Когато напрежението и несигурността в живота започнат да бъдат непоносими, потърсете смисъл и цел, които да преследвате. Едва тогава ще можете да намерите  у себе си нужната увереност, за да продължите напред.

…….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *