Партньор на Проватон
 Любовта като коктейл от неврохимични вещества

Любовта като коктейл от неврохимични вещества

Сподели в

Казват, че най-важната съставка на щастието е любовта. И е полезно да знаем какво участие във възникването на това чувство имат хормоните на щастието: серотонин, ендорфин, окситоцин и допамин. Любовта предизвиква много активно отделяне на тези неврохимични вещества – реално именно тя в значителна степен определя оцеляването на нашите гени в процеса на еволюция.

Интересно е, че в този еволюционен процес сексът има относително малка роля. В това, което биолозите наричат с термина „успех на репродукцията“, са задействани много други части на този процес: от избора на здрав партньор до изхранването и възпитаването на здраво потомство. Любовта обединява всички тези аспекти на човешкото поведение.

Всеки от хормоните на щастието участва по някакъв начин във формирането на любовното чувство.

Допамин

Изработката на допамин се стимулира от ефекта „достигане на целта“, който винаги присъства в любовта. Допаминът сигнализира на мозъка, че желаната цел е в обсега на достижимост. За човека тази цел е намирането на половинката – онази, единствената.

Окситоцин

Изработването на окситоцин се стимулира от докосванията и чувството за доверие. Като започнем от докосването на ръцете и стигнем до усещането за морална подкрепа – всичко това предизвиква прилив на окситоцин. Същия ефект предизвиква и оргазмът. В процеса на правене на секс, в човешкия организъм се изхвърля огромно количество окситоцин – това подпомага възникването на чувство на доверие, но за кратко. Докосването на ръцете стимулира генерирането на малко количество окситоцин, но ако това докосване е често (както е при по-възрастните хора), това създава нови нервни връзки, които помагат за повишаването на взаимното доверие. Окситоцинът е толкова тясно свързан с всички аспекти на любовта, че често го наричат свързващ хормон или хормон на прегръдката.

Серотонин

Изработката на този хормон се стимулира от социалния ви статус или този на вашия партньор. Тази връзка може и да не ви допада (особено по отношение на любовта), но е факт и се наблюдава в изчистен вид при животните. Онези от тях, които са с по-висок социален статус в своите групи, обикновено са по-успешни в репродуктивния процес. А естественият отбор настройва мозъка по такъв начин, че човек изпитва чувство на удовлетворение от прилива на серотонин тогава, когато се повишава статусът му. Когато един човек получава признание и любов от страна на друг, когото приема като важен и уважава, нивото на серотонин рязко се повишава.

Ендорфини

Изработването на ендорфини се стимулира от физическа болка. Но и когато човек се смее или плаче, също усеща прилив на ендорфини. Известно е, че влюбените често се смеят заедно. Оказва се, че съвместният смях активира секрецията на ендорфини. Нервните връзки, които възникват под въздействие на ендорфините, могат до определена степен да обяснят търпимостта на хората към сложните отношения с партньора.

Кортизол

И този хормон има важна роля в успеха на репродуктивния процес. Той предизвиква усещане за дискомфорт, когато човек губи любовта. Но същият този кортизол осигурява на човека оцеляване, като му дава възможност да превъзмогне болката от загубата и да продължи живота си. Ако човек оставаше завинаги привързан към партньора, който е станал недостъпен, неговите гени биха били обречени. Кортизолът помага на нашия мозък да се пренастрои така, че да асоциира партньора с негативни, а не с позитивни усещания. И тогава започваме да търсим друг кандидат.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *