Партньор на Проватон
 100 години курортен град: Варна подготвя мащабни празненства

100 години курортен град: Варна подготвя мащабни празненства

Сподели в

За отблеязването на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, Общината е подготвила мащабна програма. На днешното заседание на ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” беше изтъкнато, че цялата 2021 година ще мине под знака на вековния юбилей.

Съветниците одобриха разчета на разходите по бюджета, финансирани от събрания туристически данък. Малко над 550 хил. лева, което е около 1/4 от общата рамка, общината е заделила за реализиране на програмата „Варна – 100 години морски град“.

По повод годишнината чрез конкурс беше избрано специално лого, което да асоциира визията на дестинацията, да символизира значимата годишнина и да послужи за брандиране на всички активности през годината.

Юбилеят ще бъде отбелязан с валидиране на пощенска марка. В тираж ще бъде пусната марка на тема „100 години“.

Календарът на честванията включва инициативата „100 години – 100 дървета“. Освен засаждане на дръвчета, тя предвижда поставяне на капсула на времето с послание към бъдещите поколения.

В навечерието на годишнината на входа на Морската градина ще бъде открита фотоизложба „100 години – 100 снимки“, представяща ключови обекти и събития в утвърждаването на Варна като курортен град. На възлови туристически места ще бъдат поставени брандирани арт-инсталации с възможност да се правят снимки за спомен.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 10 юни – датата, на която през 1921 г. е прието постановление, според което градът става специален морски курортен град и “ще представлява една гордост за България и името му ще се носи наравно с Ница и Монте Карло“. В Летния театър ще се проведе тържествен концерт, а по улиците на града ще дефилира Парад на вариететната гилдия.

За годишнината се подготвя и ретро спектакъл „Гларус кабаре“ на Държавния куклен театър, представящ скечове из живота на Варна през 20-те години на миналия век.

По повод юбилея ще бъде създадено специално меню със стари варненски рецепти и местни продукти и напитки в партньорство с браншови организации и водещи професионалисти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *