Партньор на Проватон
 Правърнете се в лидера, който самите вие бихте следвали

Правърнете се в лидера, който самите вие бихте следвали

Сподели в

В лидерството титлите са без значение. То не предполага заемането на позиция на най-високото административно стъпало в компанията. Съществуват много видове лидерство, които се срещат на различни нива в организацията. В основата на лидерството стои влиянието. Следователно, всеки може да ръководи екип, независимо къде се намира, но това изисква поемане на повече от обичайните отговорности.

Трябва да гледате отвъд себе си, да сте широко скроени, да обогатите мрежата си от контакти, да напътствате и мотивирате хората, да им помагате заедно да си представят и да постигат велики цели. Бъдете лидерът, когото сами бихте последвали. Бъдете изключителен пример за подражание. Ето няколко стъпки, за да издигнете влиянието си до следващото ниво:

Лидерството е за другите, а не за вас

Лидерството изисква да служите на околните, да ги развивате, да им помагате да се усъвършенстват. Ще откриете, че този стил на водене ви прави по-ефективни, защото отключва една изключително важна съставка – доверието. Много по-удовлетворяващо е да раждате идеи, които са от помощ на другите, отколкото да планирате собствения си успех. Искреното желание да служите на околните и да им създавате приятни преживявания е ключов аспект от лидерството. Когато хората знаят, че искате да им помагате да израстват в професионален план, те ще ви имат доверие.

Дайте на екипа си по-голяма независимост

Трябва да умеете да разпределяте задачите ефективно. Това не значи да бездействате. Основната работа на лидера е да напътства и да вдъхновява служителите си и да ги обединява около обща визия за бъдещето, а не да планира и да реализира фирмените цели съвсем сам. Лидерството е за хората. Като водач трябва да позволявате на екипа си да работи, както намери за добре, за да постигне общата цел. Успехът ви няма нищо общо с поста, който заемате, нито със силните ви страни. Трябва да дадете на отбора си необходимата независимост, дори когато той да не се справи според очакванията ви още от първия път. Благодарение на напътствията и вдъхновението, които им давате, служителите ви ще се издигнат високо.

Разширете мрежата си от контакти

Един от основните ви приоритети като лидер е по естествен начин да изграждате взаимоотношения с околните. Трябва да създавате връзки с други членове на организацията и в сферата си на влияние, да поддържате контакт с хората, на които служите, както и с лидерите на други компании в бранша. Посещаването на конференции е страхотен начин да завържете нови познанства. Създаването на контакти в изключително важно, тъй като ви дава възможност да споделяте идеите си с други хора и да черпите опит и вдъхновение от тях.

…………..

Питър Иконъми, автор на бестселърите Managing for Dummies, The Management Bible и Leading Through Uncertainty, за Inc.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *