Партньор на Проватон
 Лидерите и новото нормално

Лидерите и новото нормално

Сподели в

Пандемията разклати разбиранията ни за работата и лидерството из основи. Макар че много хора все още чакат с нетърпение връщането към нормалното, за повечето става все по- очевидно, че „нормалното“, за което жадуваме, няма да бъде същото като онова, което имахме преди пандемията.

Докато повечето от нас опитват да се примирят с факта, че тази криза променя света по напълно неочаквани начини, за лидерите е по-важно от всякога да си припомнят своята способност да се приспособяват – не само към случващите се в момента промени, но и към това, което предстои в бъдеще. Ето как лидерите могат да се подготвят за „новото нормално“:

Лидерите трябва да създадат стабилност

В трудните времена хората имат нужда от стабилност. Тази стабилност се постига чрез целенасоченост и изграждането фирмена култура, фокусирана върху постигането на резултати. Тази култура подготвя служителите да посрещнат всяко ново предизвикателство с увереност и чувство, че работят по постигането на нещо, по голямо от тях.

Лидерите трябва да създадат общност

В миналото лидерите, които ръководеха екипи от разстояние, се фокусираха върху комуникационните и логистичните предизвикателства. Сега, когато тези предизвикателства имат решения и много екипи са съставени от хора, работещи от различни локации, от първостепенно значение е изграждането на чувство за принадлежност към общност. Докато работата от разстояние се превръща от временна мярка в новата реалност за много организации, лидерите ще трябва да намерят нови начини да дават напътствия, да осигуряват свобода на действие и да поддържат екипа сплотен.

Лидерите трябва да култивират прозрачност и комуникация

Сега, повече от всякога, лидерите трябва да изградят платформи, съдържащи всичката информация, от която може да имат нужда техните служители. Важно е информацията да бъде ясна и широко достъпна. Прозрачността и комуникацията са от критично значение във време на постоянни промени.

Лидерите трябва да бъдат надеждни

Във време на несигурност хората имат нужда от лидери, на които да могат да разчитат. Думата ви трябва да бъде закон, който не може да се нарушава. Ако не сте сигурни или не знаете нещо, не се страхувайте да си го признаете. Ако по-късно научите, че сте сбъркали някъде, признайте грешката си и поемете отговорност за нея.

Лидерите трябва да предпазват психичното и физическото здраве на своите служители

За да психичното и физическото здраве на своите служители, лидерите трябва да положат усилия, за да разберат през какво минават те и да демонстрират разбиране и съпричастност. За лидерите сега е важно да бъдат добри слушатели и да отделят повече време за опознаването на притесненията, проблемите и мечтите на своите подчинени.

………………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *