Партньор на Проватон
 Използвате ли пълния си потенциал?

Използвате ли пълния си потенциал?

Сподели в

Kолкото и добре да се справяте с работата си и колкото и умения и знания да сте придобили, винаги е възможно да не използвате напълно лидерския си потенциал. Ако подозирате, че таите у себе си неразкрит потенциал, но не знаете как да го разгърнете, има няколко неща, които трябва да направите:

Ако не познавате добре себе си

Себепознанието е от ключово значение за успеха на един лидер. Ако искате да разбирате, мотивирате и вдъхновявате другите, то първо трябва да започнете със себе си. Потърсете мнението на ментор или коуч, който да ви помогне да определите силните и слабите си страни, стила ви на лидерство и уменията, които е добре да придобиете.

 Ако сте самовглъбени

Ефективните лидери прекарват голяма част от времето си в размисли за намирането на най-добрите начини да подкрепят, учат и напътстват служителите се. Доброто лидерство опира до голяма степен до вярата в другите и разкриването на техните способности. Ако това не са вашите приоритети в момента, то трябва да спрете да се фокусирате основно върху себе си и да насочите вниманието си върху останалите.

Ако имате негативен начин на мислене

Оставен без надзор, песимизмът може да се превърне в сериозен проблем. Това важи в особена сила за лидерите, които трябва да вдъхват увереност у своите подчинени с оптимистичната си нагласа. Не трябва да забравяте, че мислите прерастват в действия, а действията в навици, които играят ключова роля за разгръщането на пълния ви потенциал. Позитивното мислене е отличителен белег на успешното лидерство.

Ако залагате на сигурно

В годините ми на работата като професионален коуч съм забеляза, че има малко неща, които ограничават лидерския потенциал на един човек от залагането на сигурно. Излизането от зоната на комфорт и поемането на рискове е единствения начин за развитие и растеж в лидерството. Лидерът трябва да може да взима трудни решения и да знае как да съобщава лошите новини на своите служители.

Ако не следвате ценностите си

Хората не се превръщат във велики лидери, защото са амбициозни или отдадени на преследването на успеха. Те стават такива, защото не правят компромис със своите ценности и базират всяко свое действие и решение на тях. Когато следвате ценностите си независимо от цената, която това може да ви коства, вие защитавате вашата идентичност. Тогава вземането на трудните решения стават по-лесно, а благоденствието на хората около вас се превръща във ваш приоритет.

Най-добрите лидери започват като разбират себе си и намират пропуските, които трябва да запълнят. Те работят върху собствения си начин на мислене и нагласи и с течение на времето осъзнават, че лидерството е да служиш на другите, докато ти по-добре себе си.

……………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *