Партньор на Проватон
 Ремонти за близо 160 млн. лв. планират във Варна през 2021-а

Ремонти за близо 160 млн. лв. планират във Варна през 2021-а

Сподели в

Средствата за инфраструктурни проекти ще бъдат осигурени чрез смесено финансиране, поясни председателят на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет Бранимир Балачев

Община Варна ще кандидатства по националната програма за подпомагане на здравеопазването в условията на ковид пандемия. Общият финансов ресурс на програмата е 180 милиона лева. Това съобщи в ефира на Радио Варна Бранимир Балачев, който е председател на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет. Средствата по тази програма ще бъдат насочени, както към медици, така и към общински здравни заведения.

По повод проекта за бюджет на община Варна за тази година, Бранимир Балачев коментира, че се запазва тенденцията за приоритетно финансиране на образованието и здравеопазването: “Тази година приоритетни отново ще са функциите, които са пряко свързани с живота на хората. Увеличени са средствата във всички дейности от първостепенно значение”.

В новия бюджет са предвидени буфери, които да компенсират евентуалното намаляване на приходите заради кризата, причинена от Ковид-19, каза още Бранимир Балачев. Според него, чрез реализацията на големи инфраструктурни проекти общините биха могли да подпомогнат фирмите, засегнати от кризата.

Средствата за инфраструктурни проекти ще бъдат осигурени чрез смесено финансиране. Една част от парите ще бъдат осигурени от държавния и общинския бюджет, а друга част – то заем в размер на 70 милиона лева. Бранимир Балачев подчерта, че: “Функция „Благоустрояване и комунални дейности/Инженерна инфраструктура“ е с макрорамка от 157 080 000 лв. Увеличението спрямо 2020 г. с 58 266 000 лв. Предвидено е благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия град. Някои от мащабните проекти са пълно обновяване на “Кайсиева градина”, проектиране на реконструкция на бул. “Цар Освободител”, в участъка от бул. “Васил Левски” до пътен възел Летище. Ще бъдат дадени и сериозни средства за предпроектни проучвания за лекото метро”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *