Партньор на Проватон
 Здравният министър във Варна: Няма да променяме мерките заради новия щам

Здравният министър във Варна: Няма да променяме мерките заради новия щам

Сподели в

Основната ни цел е да преведем нашия народ през тази криза и мисля, че резултатът, който постигаме ясно показва, че сме постъпили правилно, подчерта проф. д-р Костадин Ангелов

Новият щам на коронавируса, случаи на който има вече и у нас, няма да наложи промяна в мерките. Това заяви във Варна здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Той пристигна в морската столица за среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

От 48 изследвани  проби за новия щам, 43 вече са готови и осем от тях са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия, съобщи проф. Ангелов.  Хубавото за този нов щам е, че първо той се повлиява от ваксините, които към момента са налични на пазара и второ, че лечението на пациентите, заразени с него е същото, което е до момента се прилага за болните от коронавирус, допълни здравният министър.

Следваме ясен план на постепенно разхлабване на мерките, защото основната ни цел е да преведем нашия народ през тази криза и мисля, че резултатът, който постигаме ясно показва, че сме постъпили правилно, заяви още Костадин Ангелов. “Започнахме от здравеопазване с плановия прием, образование – с учениците в начален етап, детските градини и яслите. Сега ще разхлабим мерките в секторите “Култура” и “Спорт” и след това ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме каква ще бъде тенденцията, за да можем да предприемем следващата крачка. Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше. Всичките тези дискусии, които текат в публичното пространство на различни браншове, които искат да започнат работа, лично мен ме радват, защото това означава, че сме забравили онези разговори които водехме за недостатъчни линейки, за недостатъчен брой легла, за забавен прием на пациенти. Тази промяна е успех!”, категоричен е здравният министър.

Запитан за отварянето на заведенията, проф. Ангелов отговори: “Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск! Мисля, че съм доказал две неща – първото е, че съм последователен в думите и действията си, и второто е, че всичко онова, което сме казали се е случило. Разговорите продължават. Това е, да повторя, изключително важен бранш, разговорите, които проведохме с тях – над три часа, бяха изключително ползотворни, те ще продължат”.

По отношение на част от учениците в горен курс, които започват присъствено обучение от 4 февруари, здравният министър поясни, че целта е не повече от 40% от учениците в едно училище да са в класните стаи на този етап и допълни, че мярката е обсъдена с всички с сферата на образованието и те са дали своето съгласие.

Във връзка с ваксинацията у нас Костадин Ангелов заяви, че няма никакви притеснения, тъй като тя върви по план и броят на желаещите да се ваксинират в клюбови сфери като образование и социални дейности нараства и вече е над 30%. Той увери, че са осигурени необходимите дози ваксини за приключване на първи етап, което в региона на Варна се окачва да стане до края на месеца, а вторият етап да започне в началото на февруари. До тогава би трябвало всички получили първата доза от ваксината вече да имат и втора, което да гарантира техният имунитет срещу COVID-19.

Все още за сертификат, който да удостоверява антитела не се говори, тъй като няма единно становище в науката кой е титърът на антителата над който човек е абсолютно сигурен, каза още Костадин Ангелов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *