Партньор на Проватон
 Бранимир Балачев: Във Варна с близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021

Бранимир Балачев: Във Варна с близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021

Сподели в

Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС –Варна : С близо 3 млн. лева повече са парите за здравеопазване в 2021 г., това съобщиха за медия “Нова Варна” от Пресцентърът на ПП “Герб” Варна.

В проектобюджета на община Варна, за който предстои публично обсъждане, е предвидено най-голямо увеличение за образование, здравеопазване и социални дейности в тази тежка ситуация , в която беше поставена цялата страна, а и целият свят .

Това са основните направления, които касаят гражданите на Варна. Заложени са 26 335 000 лева за здравеопазване в 2021 г. , като увеличението е с 2 617 000 лева спрямо предходната година, когато започна пандемията с ковид . Кметът на Варна Иван Портних и целия му екип обръщат изключително много внимание на функция „Здравеопазване”.

Това каза в предаването „Позиция „ на радио Варна адв. Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС и председател на комисията по финанси и бюджет. Той подчерта, че община Варна активно ще се включи в Националната програма за държавно и общинско здравеопазване в условията на коронавирус, която е с макрорамка от 180 млн. лева. Това допълнително ще увеличи приходите в подкрепа както на медиците, така и на здравните заведения. Тенденцията с подпомагането им с нова апаратура и техника както беше м.г. с ДКЦ 5 например, е заложена и в проектобюджета за 2021., посочи Балачев.

Продължава финансирането на лечебните заведения на територията на общината с капиталови трансфери в
размер на 225 960 лв. Предвидени са помощи по решение на ОбС в размер на 460 000 лв., за лечение на граждани 153 806 лв., а заложените средства за инвитро процедури са 306 194 лв. Гарантирани са 16 общински програми за профилактика на заболявания на стойност 329 000 лева, осигурени са
средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване.

Заложени са разходи за закупуване на лични предпазни средства, дезинфекционни
препарати, диспенсъри, мобилни мивки и др.

Групата на ГЕРБ в ОбС ще подкрепи предложението за заем в размер на 80 млн. лева. С тези средства ще бъдат съфинансирани големи инфраструктурни проекти по оперативни програми на ЕС и за промяна на градската среда. Община Варна е финансово стабилна и БАКР за пореден път потвърди нейния
висок кредитен рейтинг. Добрата финансова кондиция е поддържана без увеличение на данъците и въпреки изпълнените три пакета от икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Така че община Варна може да си позволи този заем, с който да осигури свежи пари в проекти, които са за по-добра среда за хората, а и в подкрепа на бизнеса, каза Балачев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *