Партньор на Проватон
 Общината ще подкрепя проекти, свързани с честването на “100 години Варна – курортен град”

Общината ще подкрепя проекти, свързани с честването на “100 години Варна – курортен град”

Сподели в

Общината ще подкрепи индивидуални артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на “100 години Варна – курортен град“. Това е заложено в насоките  за кандидатстване по направленията на общински фонд “Култура“ за 2021 г., които ресорната комисия към местния парламент одобри на първото за годината заседание.

Акцент тази година ще бъде поставен върху проектите, фокусирани върху културния туризъм. Индивидуални артисти, които предложат продукти, популяризиращи дестинация Варна в местен, национален и световен мащаб, ще могат да получат до 5 000 лв. от общинския бюджет. За културни организации финансовата подкрепа ще е до 10 000 лв.

В сила остават облекченията относно собственото финансиране. Кандидатите ще трябва да осигурят 5%, а не 30% собствен финансов принос, както беше заложено преди началото на пандемията. Допустимият процент на административните разходи в бюджета на проектите също остава от 10% до 25%.

Бюджетът по фонд “Култура“ тази година ще е 1 млн. лева, разпределени в две сесии. Срокът на подаване на документите по първата сесия е от 25 януари до 28 февруари 2021 г. Втората сесия е насрочена за периода 1 март – 1 април 2021 г.

В двете сесии ще могат да се внасят проектни предложения по всички направления, с изключение на “Нови фестивали и конкурси“. Това направление беше спряно заради пандемията и ще бъде неактивно и през 2021 г.

На днешното заседание съветниците дадоха съгласието си нова улица в Западна промишлена зона да носи името “Западна индустриална“. С решение на Общинския съвет улица в с. Звездица ще се казва “Слънце“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *