Партньор на Проватон
 Тодор Балабанов: С изцяло нова система ще оптимизираме работата на Общинския съвет

Тодор Балабанов: С изцяло нова система ще оптимизираме работата на Общинския съвет

Сподели в

Председателят на Общинския съвет във Варна коментира в интервю за “Нова Варна” изминалата 2020 година, както и очакванията си за предстоящата 2021г.

– Как измина 2020 г. във Варна според Вас?

– С облекчение изпратихме необичайна и изпълнена с предизвикателства година. Пандемията засегна всички ни, а някои понесоха особено тежки удари със загубата на близки и приятели. Имаше много притеснения, голяма доза неизвестност, но смятам, че във Варна реагирахме бързо и адекватно на ситуацията.

Най-голяма е заслугата на хората на първа линия, които веднага показаха смелост и себеотрицание. Респект към всички тях. Уважение заслужават и онези, които от самото начало спазваха мерките в борбата с COVID-19.

В местния парламент бяхме гъвкави във взимането на решения, които да са в интерес на гражданите и на бизнеса в града. Ние сме една от малкото общини, одобрили до момента три пакета от социално-икономически мерки за справяне с кризата. С тях обхванахме доста широк кръг от хора и бизнеси, засегнати от пандемията, като по тези въпроси имаше почти пълен консенсус в Общинския съвет.

2020 г. мина почти изцяло под знака на COVID-19, но продължихме да работим в посока развитието на града. Взехме и редица важни решения, сред които бе новата наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт. Вече функционира изцяло автоматизираната билетна система, а с нея се постави нов етап в развитието на градския транспорт на Варна.

Гласувахме средства за подобряване на жизнената среда, за ремонтни дейности в няколко училища и детски градини, които вече се радват на изцяло променен облик. Продължихме да помагаме на семействата, нуждаещи се от инвитро процедури, и на хора с ниски доходи и здравословни проблеми.

– Какво да очакваме в развитието на града през 2021 г.?

– Вярвам, че 2021 г. ще бъде по-добра година. Първостепенна грижа остава опазването на живота и здравето на хората. Дано лекарите, медицинските сестри, санитарите, здравните работници и всички, които са на първа линия, да имат сили да издържат докрай, а ние ще помагаме с каквото можем.

На всички е ясно, че предстои да извървим още труден път. Но Варна доказа, че и по време на пандемия може да продължи да се развива. Изпълнени бяха редица проекти, сред които модерното рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“, спортните комплекси в ж.к. „Владислав Варненчик“, „Виница“ и ул. „Студентска“, новата сграда на ДГ „Карамфилче“.

През тази година фокусът ще е върху дългоочакваното благоустрояване на „Кайсиева градина“, изграждането на рампата на ул. “Атанас Москов” за излизане на автомагистрала „Хемус“, обновяването и разширяването на образователната инфраструктура. Предстои строителство на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли във Варна, за които правителството отпусна над 31 млн. лева. През 2021 г. трябва да приключи цялостното обновяване на детски ясли „Роза“ и „Чуден свят“. Друга голяма цел е развитието на новата икономическа зона край Аксаково.

Най-важната задача пред нас сега е приемането на Бюджет 2021. През последните години градът ни имаше много амбициозен и същевременно напълно изпълним бюджет. Какъв ще е размерът му тази година, ще стане ясно съвсем скоро. Ключови приоритети в него отново ще бъдат образованието, здравеопазването, социалните дейности. Бюджет 2021 ще осигури стабилност и ще подпомогне най-уязвимите групи в условията на COVID-19.

Повишение на местните данъци и такси няма да има. Дори напротив – някои браншове, сред които таксиметровият, ще ползват финансови облекчения. Родителите на деца от предучилищните групи в детските градини във Варна също ще плащат по-ниски такси.

– Какви са очакванията Ви за работата на Общинския съвет през 2021 г.?

И тази година COVID-19 до голяма степен ще диктува дневния ни ред и начина ни на работа. Надявам се пандемията да започне трайно да отстъпва и постепенно да се върнем към нормалния начин на живот, т.е. да възобновим присъствените заседания и на комисиите, и на Съвета.

Засега местният парламент ще продължи да заседава неприсъствено. Публичността и прозрачността в работата ни са гарантирани с излъчването на заседанията в реално време през YouTube канала на Общинския съвет.

Позитивните ефекти от пандемията са, че беше ускорена дигитализацията в Общинския съвет и този процес ще продължи да се развива. В момента се разработва нова софтуерна система, специално за нуждите на местния парламент във Варна. Тя ще позволи оптимизация на съществуващите дейности и подобряване на вътрешните процеси. С нея ще се осигури по-добро проследяване и контролиране на документооборота.

Разработването на системата е възложено на екип от специалисти. Надявам се в следващите месеци да успеят да я завършат и до края на годината тя да бъде внедрена.

С новия продукт ще надградим постигнатото през последните години. Ще припомня, че Общинският съвет във Варна беше първият в страната, който дигитализира архива си и осигури пълен достъп до нормативните актове от 1991 г. до днес.

По интервюто работи Снежина Раева, Нова Варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *