Партньор на Проватон
 Как да избереш име за бизнеса си

Как да избереш име за бизнеса си

Сподели в

Изборът на име за един бизнес е критично важна стъпка. Името показва идентичността на бранда ти и чрез него ще създаваш в бъдеще взаимоотношения с клиентите си. Изборът на име е цяло изкуство, като трябва да се съобразяваш и с ограниченията – дали вече няма компания с това име и дали има свободен домейн.

Авторът на Forbes Нийл Тапария предлага няколко стъпки, които да ти помогнат при избора на точното име за твоя бизнес.

Определи какъв тип име искаш

Много бизнеси избират име, което веднага да подсказва с какво се занимава компанията. Такъв е случаят с Tripadvisor например. Така обаче може да се окаже трудно да намериш име, което да е свободно. Друго решение е да избереш име, което показва някаква ценност за компанията ти или идея, която да резонира с аудиторията. Такъв пример е Tesla, името на която е вдъхновено от Никола Тесла и представя свят, движен от електрическата енергия. Вариант са и имената, които бързо се запомнят, без да имат някакво очевидно значение – например Google или Yahoo.

При избора на име помисли дали е важно за теб то да има специално значение. Ако е така, постави това на първо място. Ако отговорът е не, това ти дава много повече възможности, но пък и прави избора по-труден.

Открий какво стои в основата на бранда ти

Важно е да разбереш какво представя бранда ти. Запиши си с какво точно ще се занимава компанията ти, каква е причината да съществува и как ще оперира. Може да изглежда твърде опростено, но така ще разбереш по-добре идентичността на бизнеса си.

Ако мислиш за име за компанията, без да имаш ясна представа какво точно ще представлява, ще ти е много трудно да се спреш на най-добрия възможен вариант.

Отдели време за обсъждане

Започни да обсъждаш потенциалните имена с група, в която непременно трябва да влязат съоснователите и първите ти служители. Започнете от определението за бизнеса, което всеки от тях е избрал. Запишете всички варианти и работете заедно, за да достигнете до обща позиция. Едва след като достигнете до една финална версия, започнете да мислите за имена. Запишете всички предложения и след това започнете да отхвърляте имена, като останат само предложенията, които представят най-добре компанията. Не си поставяйте за цел да изберете веднага име, дайте си време за нови идеи и за отхвърляне на съществуващите.

Провери запазените марки и свободните домейни, както и дали няма подобни имена на компании в твоята сфера

Когато имаш списък с финалистите, провери дали някой вече не го използва това име. Ако няма свободни домейни с това име, ще можеш да видиш подобни, от които да си избереш. Провери и за съществуващи запазени марки и регистрирани компании със същото име, за да не се изненадаш неприятно по-късно.

Потърси външно мнение

Поглед отстрани има много предимства. Много е вероятно в края на целия процес да си се фокусирал твърде много в избраното име и да ти е трудно да си промениш мнението, след като си обмислял въпроса толкова дълго. Затова различният поглед е важен – ще можеш да разбереш каква е първичната реакция – какво ще си помисли някой, който чува името за първи път. Това може да ти подскаже как би се възприело то от аудиторията ти.

Изборът на име на компания не е лесен, но следването на тези стъпки може много да улесни процеса. Все пак разчитай на себе си и избери пътя, който има най-много смисъл за теб.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *