Партньор на Проватон
 СУ “Гео Милев” чества годишнина

СУ “Гео Милев” чества годишнина

Сподели в

Днес на 15 януари Средно училище „Гео Милев ”- Варна, чества 126 години от рождението на своя патрон. Учебната година минава под знака на 40 – годишнината от създаването на училището.

Необичайната ситуация изисква и нестандартен подход, затова празникът ще бъде отбелязан присъствено и онлайн. По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст-паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията участват учениците от първи до четвърти клас, които са в училище.

С помощта на своите учители и родители те се подготвят за празника от месец. Първокласниците са илюстрирали със свои рисунки детски стихове на Гео Милев и Леда Милева. Децата от втори и трети клас са разработили екипни проекти – постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от четвърти клас – книжки с произведения на Гео Милев и илюстрации към тях.

Четвъртокласниците са направили и филмче със свои изпълнения на стихове за деца от Гео Милев. В днешния тържествен ден то ще бъде изненада за най-малките ученици от първи и втори клас, които ще имат възможност да видят и чуят изпълненията на своите по-големи приятели.

Всички творчески проекти, създадени за празника, са подредени в училището. По традиция в изложбата присъстват и много портрети на поета рисувани от децата. На телевизионните екрани във фоайето презентации, направени от учениците, представят живота и творчеството на Гео Милев. Показани са и 3D макети на сградата на училището, подготвени във връзка с 40-годишнината.

Дългото отсъствие от училище на учениците от V до XII клас не попречи на тяхното желание да се включат в празника. Повече от месец те се подготвят да отбележат годишнината онлайн. Най-активни са представителите на Ученическия парламент, които споделиха своите идеи със съученици, учители и родители и помогнаха за тяхното осъществяване.

Те са инициатори за честване на празника под наслов „Моето училище- вчера, днес и утре“. Още в началото на декември те призоваха учениците да влязат в ролята на изследователи, журналисти, фотографи и художници. Да потърсят интересни факти, събития, личности, свързани с историята на училището и да ги запишат, да ги запечатат в снимки и видеоклипове, да ги илюстрират с рисунки и колажи.

Така за празника се появи електронен вестник, който събира презентации, есета и рисунки свързани с патрона на училището. В него са представени интервюта направени от учениците с техни учители.

В тях те споделят с какви постижения се гордеят, с какви предизвикателства се справят, какво ги разочарова, какво им помага, какво ги вдъхновява. И тъй като вестникът не може да побере всички изпратени материали предстои те да бъдат подредени в електронна книжка.

Ученици от осмите класове са подготвили кратък видеофилм „Моето училище ми е приятел“, в който представят откъси от свои есета по темата.

В специално подготвено студио, за да даде интервю, гостува директорът на училището Албена Павлова. Идеята е на Стелиян Демиров от V „а“ клас, който влиза в ролята на журналист и е нарекъл своето „предаване“ 110 минути.

Той е подготвил интересни въпроси и е поканил директора да разкаже за училищния живот, училището и неговото бъдеще. В края на разговора директорът подари на „журналиста“ тениска с надпис „СУ „Гео Милев“ се гордее с теб“, специално изработена за ученици, които работят за издигане престижа на училището, имат високи постижения, печелят престижни награди. Интервюто е записано и ще бъде представено за празника.

Виртуален празничен концерт е изненадата, която очаква ученици, учители и родители в този ден.Участниците в него са записали предварително своите изпълнения, които са събрани в общ концерт. Първо в него се представя малката пианистка Теодора Генова от I „г“ клас.

Тя изпълнява „Ода на радостта“ от Девета симфония на Бетховен, която прославя братството и разбирателството на цялото човечество. В концерта училищната вокална група „Дъга“ изпълнява италианската песен „Санта Лучия“, чийто текст на български е преведен от Гео Милев.

На финала с музикален поздрав, от своя дом, към екипа на училището, учениците и родителите се обръща Хайгашод Агасян – уважаван и добър приятел на СУ „Гео Милев“.

Всички материали ще бъдат представени на сайта на училището.

В очакване да се върнат в класните стаи ученици и учители подготвят следващите инициативи свързани с 40 – годишнината от създаването на училището.

Акцентът, който обединява всички проекти е приятелството. Необичайната ситуация и ограничените контакти накараха всички, особено учениците, да оценят потребността и силата на разбирателството и приятелството.

Доверието създадено между учители, родители и ученици е гаранция, че празници винаги ще има в голямото семейство на „Гео Милев“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *