Партньор на Проватон
 Силна Варна с информационен маратон срещу домашното насилие през 2021г.

Силна Варна с информационен маратон срещу домашното насилие през 2021г.

Сподели в

Платформата „Силна Варна“ ще представи поредица от информационни материали, част от каузата на сдружението срещу домашното насилие. За целта „Силна Варна“ обединява усилия на специалисти от различни области, сблъскали се с явлението „домашно насилие“ и доброволци в подготовка на „Информационен маратон срещу домашното насилие“. Индикатори, фактори, предпоставки, възможен изход, възможни мерки за защита – тези и други данни, като напр. разкази от първо лице, чуждестранния опит в борбата срещу насилието ще оформят нашия информационен маратон срещу домашното насилие през 2021г.

Маратона срещу домашното насилие през 2021г. започва сега

Какво е домашното насилие?

Накратко: Под домашно насилие се разбира физическо, психологическо или сексуално насилие в семейството или в настояща, или разтрогната връзка.

Как да дефинираме нещото което ни се случва като домашното насилие?

Накратко: Примери за домашно насилие могат да бъдат:

Физическо насилие над деца от родители

Заплахи или психологическо насилие във връзката между партньорите

Преследване от бившия партньор

Сексуално насилие в семейството

Насилие от деца /в по – зряла възраст/ срещу родителите им

Заплаха или налагане на принудителен брак

Има ли фактори отключващи домашното насилие? А има ли предпазващи фактори?

Накратко: Насилието в отношенията има различни причини и се влияе от фактори касаещи индивида, връзката между насилник и жертва, общността и обществото. На всички тези нива има фактори, които насърчават насилието от страна на интимния партньор и фактори, които предпазват от насилието и неговите последици.

Насилието в партньорството винаги възниква от взаимодействието на няколко причини.

Дори да има рискови фактори, насилието от страна на интимен партньор никога не е неизбежно. Не винаги то е задължително да се прояви.

Защитните фактори са особено важни при превенцията. Те могат да предотвратят насилието или да подкрепят засегнатите в справянето с преживяното от тях насилие.

Как да поискаме и получим защита и защитни мерки?

Накратко: Има предвидени законови мерки и процедури. Тази, горните посочени и други теми които пряко засягат домашното насилие ще бъдат представени в маратона ни срещу насилието в информационни статии.

Според изследванията има специфични за пола разлики по отношение на формата и тежестта на последиците от упражняваното насилие. Ще се учудите ли, ако научите, че последиците при мъжкия пол могат да бъдат също тежки и че лица от мъжки пол също могат да са жертви на домашно насилие? Участвайте в нашия информационен маратон, прочетете и споделете прочетеното – така може да помогнете на нуждаещ се, който няма възможност или се притеснява да поиска помощ.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *